Anasayfa , APP , İsveç’te Yeni Göçmen Yasa Tasarısı Onaylandı

İsveç’te Yeni Göçmen Yasa Tasarısı Onaylandı

İsveç | 26.06.2021 | Bu yıl parlamentoya sunulan yeni göçmen yasa tasarısı uzun süren tartışmaların sonucunda onaylanarak kamuoyuna yürürlüğe giren yeni yasa hakkında meclis ve Göçmen Bürosu tarafından bilgi verildi.

Haftaiçinde oldukça hareketli geçen İsveç siyasî gündemi, kira ücretlerinin özelleştirilmesine dair Sol Parti’nin hükümete verdiği sürenin dolması nedeniyle, daha öncesinde hükümeti düşüreceğini açıklaması üzerine hükümeti düşürme amacıyla mecliste güvensizliğie dair oylama yapıldı. Yapılan oylamanın sonucunda, liberal-muhafazakar partilerin de destek vermesiyle hükümet düşürüldü. Ülkenin sosyaldemokrat başbakanı Stefan Lövfen’in bir hafta boyunca partilerden destek toplaması ve yeni bir ittifakla başbakanlığını sürdürmesi için süre tanındı. Bu sürenin sonunda hedefine ulaşamadığı taktirde erken seçimler sözkonusu.

Siyasî gündemin ön planda olduğu bu günlerde, meclise sunulan ve onaylanan yeni göçmen yasa tasarısı yapılan oylamaların sonuçlanmasıyla onaylandı. Alınan karar doğrultusunda oturum başvurularında, vatandaşlık ve süresiz oturumlara dair düzenlemeler yapıldı. Süresiz oturumlar- ve vatandaşlık taleplerinde bulunan göçmenlerin bu hakkı elde edebilmeleri zorlaştırıldı. Birçok maddede muğlak olan yeni yasa, her başvurunun kendi özelinde değerlendirileceği ve bir ailede bir kişi için verilecek olan kararın tüm aileyle aynı olmayabileceği görülüyor. Gerici ve muğlak olan bu yasanın, göçmenlerin yapacakları başvurularda, insiyatifin yoruma açık olması nedeniyle büyük ölçüde davaya bakan sorumluların elinde olacağa benziyor.

Gittikçe gericileşen ve şovenleşen İsveç burjuvazisi, kendi dar kâr çıkarlarını, emekçilerin 20. yy başlarında verdikleri zorlu ve uzun mücadeleler sonucunda aldıkları ilerici ve (burjuva sınırları dahilinde) demokrat hakları bir bir onlardan geri almakta bulduğu göze çarpıyor. Irkçılığın mecliste artan gücüyle doğrudan bağlantılı olan bu durum, İsveç burjuvazisi için bulunmaz bir fırsat.