Home , Haberler , Dünya Basın Özgürlüğü Günü „kutlandı.“

Dünya Basın Özgürlüğü Günü „kutlandı.“

İstanbul|03.05.20017|

DünyaDİSK/Basın-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla.Çağlayan adliyesi ve Galatarasay Meydanı’nda iki ayrı basın açıklamaları gerçekleştirdi.
Çağlayan Adliyesi önünde „Gazetecilere özgürlük“ pankartı açan gazeteciler, „Özgür basın susturulamaz“, „Özgür basın özgür ülke“, „Gazetecilere özgürlük“ dövizleri taşıdı .
Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, çok sayıda gazete ve haber ajansının kapatıldığını, sansür uygulamalarının sürdüğünün vurgusunu yaptı.
Eren, „Bu kadar gazeteci tutukluyken, bu kadar baskı varken Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlayamıyoruz. Onun yerine adliye binası önünde basın açıklaması yapmayı uygun bulduk“ dedi.
Ayrıca gazeteciler üzerindeki baskıların son bulmasını ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını dile getirdi.
Hazırlanan açıklamayı okuyan Ceyda Karan „Basın özgürlüğü demokrasi için, insan haklarının tanındığı bir düzen için ön koşuldur. Basın kuruluşlarının kapatılmadığı, gazetecilerin baskıya maruz kalmadığı bir ülke için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz“ diyerek sözlerini tamamladı.
En son konuşan Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu da bugün gazetecilerin eskiye oranla daha çok baskı altında olduğuna dikkat çekti. Tutuklu gazetecilerin tecrit altında, kitaptan, gazetelerden yalıtıldığını vurgulayan Mavioğlu, „Bugün iyi haber yapabilecek olan gazeteciler tutuklanarak diğer gazetecilere baskı ve ibret unsuru olarak gösterilmesine şiddetle karşıyız“ diye konuştu.

Okunan metin ve konuşmaların ardından basın açıklaması sonlandırıldı.

Galatasaray meydanındaki eylemde Gazetecilik suç değildir“ pankartının açıldı. „Yeter“, „Susmayacağız“, „Gerçeği yazanlar haklı çıkacak“ yazılı dövizler taşındı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adına hazırlanan metini okuyan Genel Başkanı Gökhan Durmuş, „Gazetecilik suç değildir“ diyerek konuşmasına başladı. BM’nin 3 Mayıs’i Dünya Basın Özgürlüğü Günü ilan etmesinin üzerinden 24 yıl geçtiğini hatırlatan Durmuş, „Geride bıraktığımız 24 yıl içerisinde basın özgürlüğü hep geriye gitti. Özellikle son 10 yıl içerisinde onlarca gazeteci tutuklandı, yüzlerce gazeteci hakkında dava açıldı, binlercesi işsiz kaldı. Bugün 159 meslektaşımız yaptıkları haberler, yazdıkları yazılar ve televizyonlarda yaptıkları yorumlar nedeniyle tutuklu“ dedi. Sansür ve oto-sansürün de basın özgürlüğünü ortadan kaldırdığını kaydeden Durmuş, „OHAL ile yönetilen ülkemizde gazetecilik yok ediliyor. Onlarca muhalif medya kuruluşu kapatıldı. Tek sesli bir medya, tek sesli bir Türkiye yaratılmak isteniyor“ diye konuştu. Son olarak Durmuş, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını isterken, tüm vatandaşları da haber alma haklarına sahip çıkmak için gazeteciler ile dayanışmaya çağırdı. Hazırlanan metin okunması ve konuşmaların ardından eylem alkışlarla sonlandırıldı.
Eyleme İngiltere Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Tim Dawson, Avrupa Gazeteciler Federasyonu temsilcisi Mehmet Köksal da katıldı.

Eylemde sık sık „Özgür basın susturulamaz“, „Gazeteciler çıkacak yine yazacak“ ve „Gazetecilik suç değildir“ sloganları atıldı.