Anasayfa , Haberler , İsveç’te Enflasyon Endişe Yaratmaya Başlıyor

İsveç’te Enflasyon Endişe Yaratmaya Başlıyor

HABER MERKEZİ | İsveç İstatistik Kurumu SCB’nin açıkladığı 3.6’lık enflasyon oranı, 1993 yılından beri ekonominin ülkedeki en yüksek enflasyon değerine ulaştığını gösteriyor.

1990’ların başında muhafazakar-liberal Carl Bildt hükümeti döneminde yaşanan derin ekonomik bunalımın ardından Merkez Bankası tarafından 1995 yılında uygulanmaya başlanan 2%’lik enflasyon hedefinden beri ülkede ilk kez belirlenen hedefin üzerinde bir enflasyon oranı ile karşı karşıya kalındı.

Yapılan açıklamalarda artan enflasyona neden olarak elektrik ve yakıt zamları gösteriliyor. Bu zamana kadar enflasyonun arttığı veya artacağı öngörüsünde olan Merkez Bankası, faiz oranlarını arttırarak enflasyonun önüne geçmekte gecikmiyordu. Şuana kadar faiz oranlarına dair politika belirlemeyen Merkez Bankası, geçici enflasyon tezi üzerinde ısrar ederek yakıt ve elektrik fiyatlarındaki artışa işaret ediyor ve bu durumun geçici olduğunu yaptığı açıklamalarda vurgulamakla yetiniyor.

Ne var ki artan elektrik ve yakıt ücretlerinin dışında özellikle kiralarda ve gıda fiyatlarında ciddi anlamda bir artış söz konusu. Üzerinde durulması gereken konulardan biri ise, artan elektrik ve yakıt ücretleri nedeniyle İsveçli çiftçiler et ve süt ve süt ürünlerindeki ücretlerin de artması gerektiğine dair yaptığı açıklama.

İsveç halkı gerçek enflasyon değerinin açıklanan değerin çok üzerinde olduğunun bilincinde. Her ne kadar İsveçli yetkililerce ve Merkez Bankası’nca ve AB Merkez Bankası’nca yapılan açıklamalarda geçici bir enflasyondan söz edilse de ABD’de olduğu gibi enflasyonun geçici bir karakteri olmadığı ve artan ücretlerin ciddi anlamda ekonomide sorun yarattığı her geçen gün için boyutunu arttırarak gösteriyor.