Anasayfa , Köşe Yazıları , İsveç Seçimlerinde Irkçılık Rüzgarı

İsveç Seçimlerinde Irkçılık Rüzgarı

isvecMÜCADELE | 14-10-2014 | İsveç’te eylül ayında yapılan genel ve bölgesel seçimlerde alınan sonuçlar tüyler ürperten cinsten. Kendileri hakkında yapılan eleştirileri kabul etmeseler de İsveç Demokratları adlı ırkçı parti üçüncü büyük partisi konumunu elde etmiş bulunuyor.

Açıklanan rakamlara göre, 7 milyon 330 bin seçmenin arasından katılım oranı %85.81 oldu. Sosyal demokratlar aldıkları %31 oyla meclise 113 milletvekili koltuğu kazanarak İsveç’in en büyük partisi oldu. İki dönem ülkeyi yöneten Moderatlar (liberal-muhafazakar) ise %23 oy alarak meclise 84 milletvekili sokma hakkına sahip oldular. Bununla birlikte, ilk defa ırkçı bir parti olan İsveç Demokratları’nın İsveç’in en büyük üçüncü partisi olması büyük tepkilere neden oldu. İsveç Demokratları’nınn aldığı oy oranı %12.86 ve kazandıkları milletvekili sayısı ise 49.

Sonuçlara bakıldığında, bloklar arası diyaloğun ırkçı tehdide karşı daha uzlaşmacı olacağı varsayılıyor. Sosyal Demokrat parti lideri Stefan Löfven, ırkçı tehtide karşı muhalefet ile uzlaşabilmek için Sol Parti’ye hükümette yer verilmeyeceğini, sadece Yeşiller’e bakanlık verileceğini açıkladı. Bu açıklamaya karşı da Sol Parti, hükümetten yana siyaset yapmayacaklarını, mecliste sadece kendi politikaları için çalışacaklarını açıkladılar. Bu gelişme, İsveç Demokratları’nın meclisteki konumunu güçlendirdi. Çünkü hükümet mecliste çoğunluğu sağlayamadığı için İsveç Demokratları haricinde karşı blokta bulunan dört partiyle uzlaşmak zorunda. Muhalefet parti temsilcilerinden ve sözcülerinden bazıları yeni hükümet ile pazarlığa oturmanın kendi açılarından mümkün olmadığını açıkladılar. Yani, hükümetin mecliste oylamaya sunacağı tasarı- ve yasalar için muhalefet ile uzlaşma sağlayamadığı taktirde İsveç Demokratları’nın belirleyici role sahip olduğu ve kendi çıkarları doğrultusunda hükümete baskı uygulama imkanına ulaştığı anlaşılıyor.

Bol tartışmalı ve alicengiz oyunları ile dolu bir seçim süreci yaşanmış ve seçimlerin asıl galibi ırkçı İsveç Demokratları olmuştur. Büyük umutlar taşıyan ve özellikle de birlikte hareket ettikleri Sosyal Demokratlar tarafından nakavt edilen Sol Parti ise seçimlerin yenileni olmuştur.

Bölgesel seçimlere bakıldığında da, İsveç Demokratları’nın belediyelerde aldığı sonuçlar yaklaşık olarak genel seçimlerle aynı oranda.

İsveç Demokratları’nın en önemli amaçları arasında İsveç’e göçün ”azaltılması” ve ceza alan yabancıların ülkelerine aileleri ile birlikte geri gönderilmesi bulunuyor.