Anasayfa , Avrupa , İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİMDİR VAZGEÇMEYECEĞİZ! Nİ UNO MENOS

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİMDİR VAZGEÇMEYECEĞİZ! Nİ UNO MENOS

BASEL|26.06.2021 | “İstanbul Sözleşmesi Bizimdir Vazgeçmiyoruz!” diyen İsviçre’deki kadınlar, Türkiye’deki direnişçi kadınların Avrupa’daki sesi olmak için, 26 Haziran Cumartesi günü Basel’de Parlemonto binasının bulunduğu alanda bir eylem gerçekleştirdiler. Avrupa Kadın Dayanışması bileşenlerinden SKB, SYKP, TJK – E, Yeni Kadın, ADKH’nın yanı sıra BASTA ve Basel Alevi kadınların yer aldığı ortak eylemde kadınlar; “1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmek istenmesine karşı ‘Hayatı Durdur İnisiyatifi’ ile dayanışma içinde olacağız” dediler.

“İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” pankart ve dövizlerinin yanı sıra, erkek şiddetinin katlettiği kadınları simgeleyen ayakkabıların dizildiği alanda, yapılan konuşmalar esnasında eylemin içeriğini anlatan taleplerin yazıldığı mor balonlar gökyüzüne uçuruldu.

Sözleşmeyi İlk İmzalayan ve Sözleşme’den İlk Çekilen Ülke Türkiye;

Kadınların yıllardır süren mücadelesinin en önemli kazanımlarından olan İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı Türkiye’nin (2011), 19 Mart gecesi Sözleşme’den çekileceği Cumhurbaşkanı R.T.Erdoğan tarafından duyurulmuştu. Avrupa Konseyi’ne yapılan bildirimden itibaren üç aylık süre 1 Temmuz’da dolduğunda, Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çekilmiş ilk ülke olacak.
İstanbul Sözleşmesi Bizimdir Vazgeçmeyeceğiz!

Avrupa Kadın Dayanışması (AKD); Türkiye’de açıklamanın yapıldığı günden bu yana direnişte olan kadınların Avrupa’daki sesi olmak için, 1 Temmuz’a kadar Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde eylemler gerçekleştirme kararı almıştı.

Bu eylemlerin bir parçası olarak İsvicre Basel’de yapılan eylemde, kurumlar adına yapılan konuşmalarda, İstanbul Sözleşmesi’nin önemine ve sözleşmeden ayrılmanın kadınlar için taşıdığı risklere vurgu yapılırken, Avrupa ülkelerinde de Sözleşmeye gerektiği gibi bağlı kalınmadığı hatırlatıldı.

Türkiye’de; eşinin uyguladığı sistematik şiddete karşı özsavunma hakkını kullandığı esnada eşini öldüren Yasemin Çakal da eylemde bir konuşma yaptı. Çakal, yaptığı duygu yüklü konuşmasında, “İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı benim hayatım başka olabilirdi” dedi.

Ayrıca eylemde; HDP İzmir il binasına yapılan saldırıda katledilen Deniz Poyraz da anıldı ve bir kez daha kadın düşmanı patriarkal sistem lanetlendi.

KORKMUYORUZ, SUSMUYORUZ, İTAAT ETMİYORUZ!
ÖFKELİYİZ, KIZGINIZ AMA ASLA GÜÇSÜZ VE UMUTSUZ DEĞİLİZ! BUNUN İÇİN İSYANDAYIZ!
BU DAHA BAŞLANGIÇ MÜCADELEYE DEVAM

Video: https://www.facebook.com/Atik.Kadraj/videos/3840614412714112