Anasayfa , EMEĞİN GÜNDEMİ , İSİG Meclisi Ekim ayında en az 165 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı

İSİG Meclisi Ekim ayında en az 165 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı

8d340a3e7b557d8a4a5e

İSİG Meclisi Ekim ayında yaşanan iş cinayetlerinde en az 165 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. OHAL koşullarında işçi ve emekçilerin karşı karşıya kaldıkları saldırıların anlatımıyla başlayan raporda, bu süreçte işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinde daha hoyratça ihlaller yaşandığı, bu konuda mücadele verenlerin işten atılıp baskı altına alındıkları, ihraçlar ve açığa almalarla iş güvencesinin de tamamen ortadan kaldırıldığı ve sözleşmeli-kiralık işçiliğin yaygınlaştırılmaya çalışıldığı belirtildi.

Soma, Ostim-İvedik, Torunlar Center, Esenyurt’taki Fi Sid’de yaşanan iş cinayetleri davalarındaki son gelişmelere ve Bağdat Caddesi’nde hız yapan lüks bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden çiçek satıcısı Mehmet Emin Kaya’nın katilinin KHK düzenlemeleriyle tahliye edilmesine yer verilen raporda, OHAL yasalarının işçi sınıfının karşısına nasıl çıkarıldığı anlatıldı.

İş cinayetlerine ilişkin verilerle devam eden raporda 2016’nın ilk 10 ayında en az 1596 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtilerek, rakamlardaki tırmanışa dikkat çekildi.

İş cinayetlerinin aylara göre dökümü şu şekilde yapıldı:

Ocak ayında en az 116 işçi,

Şubat ayında en az 144 işçi,

Mart ayında en az 160 işçi,

Nisan ayında en az 171 işçi, 

Mayıs ayında en az 125 işçi, 

Haziran ayında en az 206 işçi,

Temmuz ayında en az 161 işçi,

Ağustos ayında ise en az 202 işçi,

Eylül ayında en az 146 işçi,

Ekim ayında ise en az 165 işçi yaşamını yitirdi.

AKP’nin 14. Yılını tamamladığı günde yayınlanan rapor, bu vesileyle AKP’li yıllarda yaşanan iş cinayetleri de bir grafikle sunuldu. Grafiğin son 5 yılının verilerinin İSİG’e ait, önceki yılların ise SGK verilerine dayandırıldığı belirtildi.

AKP’li yıllarda en az 18 bin 67 işçinin yaşamını yitirdiğinin belirtildiği raporda, “Bu durum neoliberal kapitalizmin kader, fıtrat ve sosyal yardım söylemleri, uygulamalarıyla olgunlaşmasını, işçilere karşı bir ‘iş cinayetleri rejimi’ oluşturulmuş olmasını da ifade ediyor” denildi.

Rapor şu şekilde devam ediyor:

Son dört yılda Ekim ayında yaşanan iş cinayetlerine bakarsak;

2013 yılının Ekim ayında en az 113 işçi,

2014 yılının Ekim ayında en az 171 işçi,

2015 yılının Ekim ayında en az 144 işçi,

2016 yılının Ekim ayında ise en az 165 işçi yaşamını yitirdi…

Ekim ayında yaşamını yitiren 165 emekçinin 142’si işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 20’si çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 3’ü esnaflardan olmak üzere 23’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor… Bu ay da mevsimsel olarak tarımsal üretimin düşmesi nedeniyle çiftçi ölümleri azalmış ve ücretlilerin ölüm oranı biraz daha yükselmiştir…

Nedenlerine göre iş cinayetleri

İş cinayetlerinin nedenlerine baktığımızda aylar sonra trafik/servis kazaları ikinci sıraya düştü. Ezilme/göçük ile düşmelerde ciddi oranda artış var. Yine kalp krizi/beyin kanaması, intihar ve silahlı şiddet nedenli ölümlere dikkat çekmek istiyoruz. Bu yıla düşük oranlı nedenler oldukları için grafikte yer vermediğimiz bu nedenlerde hızlı bir artış var. Aşırı-yoğun-fazla çalışma nedenli ani ölümler, stres-mobing-işsizlik-çözümsüzlük nedenli intiharlar ve sorunları diyalog ya da hukuk yoluyla değil şiddet yoluyla çözmek olağanlaşıyor…

Yaşa göre…

İş cinayetlerinin yaş gruplarına dağılımına bakarsak açıklamak istediğimiz bir husus var. Neden 28-50 yaş gibi geniş bir yaş aralığı oluşturduğumuz soruluyor. Dikkat ederseniz ülkemizde 51 yaş ve üstü emeklilik yaşını doldurduğu halde maaş alamadığı içinemekli olmayı bekleyenler ya da aynı nedenle ve prim gününü doldurmadığı için emekli olamayanlar. 65 yaş ve üstü olarak da ayrıca belirtiyoruz ki ülkemizde kademeli olarak belirlenen emeklilik yaşı. Diğer yandan 18 yaş ve altı çocuk işçilik. 15 yaş altı çalışması kanunen yasak. 18-27 arası ise ilk işçi olanlar vb. Bu söylediğimiz gruplar daha örgütsüz daha korunmasız işçi grupları. 28-50 yaş grubu ise örgütlülük, haklarını koruma gibi pratiklere daha aşina. Bu anlamda grafikte bu yaş grubunun oluşturduğu dilimlik payın azalması korunmasız yaş gruplarının daha çok kırıma maruz kalması anlamına da geliyor…

Şehirlere göre

Ekim ayında Türkiye’nin 49 şehrinde ve yurtdışında 1 ülkede iş cinayetlerinde işçi kardeşlerimizi yitirdik. İş cinayetlerinin yarıdan fazlası grafikteki sanayileşen 11 şehirde işlendi… Buna göre: