Home , EMEĞİN GÜNDEMİ , İşçinin cesedini molozlar arasına attılar

İşçinin cesedini molozlar arasına attılar

Veysel Karani Keleşoğlu’nun cesedine bir hayvana yapıldığında bile vicdanları sızlatacak, belki de kamuoyu nezdinde tartışmalar yaratacak şey yapıldı. Genç işçinin cesedinin şirketin imajı gölgelenmesin diye  inşaatın dışındaki moloz sahasına atıldığının anlaşılması, OHAL şartlarında insan hayatının ve naaşının ne kadar değersizleştiğini en acımasız gerçeklikte ortaya çıkardı.

Veysel Karani Keleşoğlu 21 yıl önce dünyaya geldi. Şüphesiz annesi, babası her çocuk gibi onu ayakları üstünde durana kadar, el üstünde tuttu, tehlikelere karşı  gözetti.  Keleşoğlu, fakir bir ailenin ferdiydi. Adını bir filozoftan alan Vesyel Karani Keleşoğlu’nun da karnını doyurmak, barınmak yaşamak için çalışmak dışında bir şansı yoktu.  O da Türkiye’nin doğusunda yaşayan birçok genç gibi çalışmak için İstanbul’a göç etti. Kağıthane’de tanıdıklarının vasıtasıyla bir inşaatta işe yerleşti.  Şansızlığı belki de işsizliğin kol gezdiği Türkiye’de en acımasız patronlardan birinin inşaatında işe girmesiydi. Eroğlu inşaata ait Skyland İstanbul projesinde çalışmaya başladı. Her gün ortalama 3 işçinin öldüğü sektörde arkadaşlarıyla birlikte hiç içinde oturamayacağı lüks konutlar yapıyordu. Ta ki OHAL kararnamelerinin ülkeyi kavurduğu günlerde bir iş cinayetine kurban gidene kadar. Veysel Karani daha henüz 21’inde 2016 Ağustos’unda, çalıştığı inşaatta yüksekten düşerek yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk on ayında ölen en az 1596 işçi içinde yer aldı. Elbet sayıların soğukluğunun arka planında biriktirdiği binlerce hikaye ve hayaller de Veysel Karani’yle birlikte yok oldu.

b092945ecdb12cbb15c555174416698e

Veysel Karani Keleşoğlu’nun cesedi inşaatın uzağında, 27 Eylül 2016 tarihinde Sarıyer’deki bir inşaattan aldığı molozları saat 15.30 sıralarında Hamidiye Mahallesi Selçuklu Caddesi üzerinde bulunan moloz döküm alanına döken kamyon şoförü tarafından bulundu. Kimse başta bulunan cesede anlam veremedi. Gazetelerde bu ilginç olay 3’üncü sayfa bir cinayet haberi gibi geçiştirildi. Zamanla gerçekler ortaya çıktı. Şirketin imajı sarsılmasın gerekçesiyle Veysel Karani’nin cesedi düştüğü yerden alınarak inşaat molozlarının arasına bırakılmıştı. Tıpkı kurtulmak istenen,  iş görmeyen bir alet gibi…

Fakat“Biz öldük, siz de ölmeyin diye buradayız, iş yasaları düzenlensin, işyerleri denetlensin” çığlığıyla yapılan vicdan nöbetinde emeği geçenler bu işin peşini bırakmadı.

Her ayın ilk hafta sonu yapılan geçtiğimiz pazar günü 56’ncısı düzenlenen nöbette Veysel Karani Keleşoğlu’nun ölümü sonrası edinilen bilgiler basın aracılığıyla kamuoyuna aktarıldı. Veysel Karani Keleşoğlu’nun cesedinin iş cinayeti sonucu öldüğü bölgeden alınarak molozların arasına sırf şirket imajı sarsılmasın, işler aksamasın diye bırakıldığı bilgisi Adalet Nöbeti Gönüllüleri tarafından verildi.

Üstelik bu olayı öğrendiğinde yıllarını iş cinayetleri davalarına adayan avukat Berrin Demir bile şoka uğradığı ifade etti. Berrin Demir, “Yıllardır bu iş cinayetleri davalarıyla ilgileniyorum fakat bu olay beni derinden sarstı, uzun süre olayın travmasını atlatamadım” şeklinde sözcüklerle yaşadığı duyguları aktardı.

Şimdi vicdanları yaralayan bu olay için yargılama sürecinin başlaması bekleniyor.

Kaynak: https://ohabe rbu.com/2016/11/07/iscinin-cesedini-sirket-imajina-golge-dusmesin-diye-molozlar-arasina-attilar/