FRANKFURT | 23 – 04 – 2011 | ATİK Kongresi, 2. Gününde, Faik Bulut, Süleyman Yıldırım ve Süleyman Gürcan’ın konuşmacı olduğu bir sempozyum düzenledi. Kuzey Afrika’daki halk isyanları konusunun yanısıra Türkiye’de ve dünyada işçi mücadeleleri üzerine de sempozyumda sunumlar yapıldı.
Faik Bulut: Suriye’deki gelişmeler Türkiye’yi etkileyecek
Moderatörlüğünü Ufuk Berdan’ın yaptığı sempozyum’da ilk söz hakkı Faik Bulut’a verildi. Faik Bulut, Dersim’de şehit düşen 5 TKP/ML-TİKKO gerillasının acısının kendisinin de acısı olduğunu belirterek başlattığı konuşmasında Kuzey Afrika’daki hareketliliğin devrim olarak nitelendirilemeyeceğini söylerek başladı. Kimi çevrelerin bu isyanları sosyalist önderliği olmadığı için isyan olarak dahi ele almayışını eleştiren Bulut, kemalist çevrelerde yapılan dış mihrakların etkisi ve gerici isyan yorumlarının da yanlış olduğunu belirtti.
Türkiye’de sınavlarda çıkan kopya skandalı, YGS’nin veto skandalı, çeşitli grevler ve protestoları örnek veren Bulut, ‘sokağın dilinin bize anlattığı şey, değişimin ancak zor kullanımı ile olacağıdır’ dedi ve euro-komünist ‘parlemento ve sokak siyasetini birleştirerek olur’ anlayışını eleştirdi.
İsyanların ortak olarak milliyetçilik, aile tekelleri ve güçlü oligarşi gibi çeşitli özellikleri olduğunu söyleyen Bulut, parlemento partilerinin güdümlü ve eksik de olsa demokrasi yapısı sadece görüntü olduğunun altını çizdi.
Araştırmacı Yazar Faik Bulut son olarak Kuzey Afrika’daki halk isyanlarından çok Suriye’deki gelişmelerin boyutlanmasıyla Türkiye’ye büyük etki yapacağını belirtti. ‘Halk isyanlarının sınıfı ve örgütlülük bilincini ortaya çıkarttı’ diyen Bulut, ‘Arap komünistleri üzerindeki ölü toprağı da attı’ sözleriyle konuşmasını bitirdi.
Yıldırım: Burada alınan kararlar Türkiye’ye büyük motivasyon oluyor
Bir sonraki konuşmacı olan NGG Sendikası temsilcisi Selahattin Yıldırım’ın gündemi ise uluslararası işçi mücadelesiydi. Emek-sermaye çelişkisi teorisini halen savunduklarını belirten Yıldırım ‘çok güçlü olmamız gerekmiyor, o gücü nasıl kullandığımız önemli’ dedi. Bu sözlerine UPS işçilerinin global sömürüye karşı global direnişi örgütlemesini örnek veren konuşmacı, ‘İsabet kararlar sizi hedefinizi ulaştırabilir’ dedi.
Yıldırım ‘Avrupa’dan, buradan çıkacak her destek kararı, Türkiye’deki Deri-İş, TÜMTİS, Metal İş gibi sendikalara büyük moral verecektir ve onların sendika yöneticilerine yönelik mücadelelerini güçlendirecektir.’ dedi. Türkiyedeki sendikaların ATİK’ten dayanışma beklediğini belirten Yıldırım, ‘dayanışma olmazsa olmazdır, iyi koordine edilmiş desteğe ihtiyaç var’ dedi. Sendikacı sözlerini, ATİK Kongresinde, Türkiye’deki işçi direnişlerine aktif destek kararı çıkartılması gerektiğini belirterek bitirdi.
Gürcan: Anti Emperyalist bilinci yaygınlaştıralım, işçileri içinde örgütlenelim
ATİK eski Konsey üyesi Süleyman Gürcan, Kuzey Afrika’daki direnişler noktasında emperyalizmin en büyük korkusunun, işçi sınıfının kendi sübjektif gücünü yaratması olduğunu belirterek sözlerine başladı. ‘Süreç yeni başladı ve kanlı geçecektir’ diyen Gürcan ‘biz DKÖ’ler olarak oradaki iktidarın gerçek yüzünü açığa çıkarmalı ve destek olmalıyız’ dedi.
Avrupa genelinde işçi sınıfı üzerinde artan saldırılara değinen Gürcan, emperyalizmin örgütlenmesini ve siyasallaşmasını önleme noktasındaki yöneliminin altını çizdi. Ekonomik hakların budanmaya devam ettiğinden bahseden Gürcan, taşeronculuğun arttırılması ve sezon işçilerinin getirilmesinin yerelde işsizliği arttıracağını belirtti. ‘Göçmenleri hedef alan söylemlerin arttırıldı’ diyen Gürcan, ‘Avrupa’nın birkaç ülkesinde iktidara gelen sağcı partiler, ırkçılığın daha da gelişeceğinin habercisidir’ dedi.
‘Prada mağazaları önünde yapılan, küçük de olsa, tüm protestolar, merkeze yansıyor, rahatsız ediyor, bu yüzden kesinlikle küçümsememeliyiz’ diyen Gürcan, ‘dayanışmayı, sendikal alanı önemsemeliyiz, ağlar oluşturmalı, eylembirlikleri yapmalı, gerçek anti-emperyalist yönelimi aktarmalıyız’ sözleriyle etkin desteğin önemine vurgu yaptı.
Son olarak ATİK eski Sekreteri, sendikalara varolan uzak duruşun kırılması zorunluluğa değinirken, sarı sendikalara karşı olan tepkinin, işçilerin öz örgütlenmesine yönelmemesin gerektiğini söyledi. Gürcan ‘Bizim için zafer, işçilerin enternasyonal ağını kurmak ve ileriye taşımaktır’ dedi.
250 kişinin katıldığı sempozyum saat 22.00’da soru cevap bölümünden ardından sonlandırıldı.