Home , EMEĞİN GÜNDEMİ , İşçi Kıyımı Politikalarında Gelinen Nokta: İşçi İntiharı

İşçi Kıyımı Politikalarında Gelinen Nokta: İşçi İntiharı

Frankfurt |03.05.2019| Dünya çapında süren ekonomik krizlerin yansımaları tüm dünyada sürerken Almanya’da fatura işçilere kesilmeye devam ediyor. Alman hava yollarının en köklü şirketlerinden ve adeta Almanya’nın sembollerinden birisi haline gelmiş olan Lufthansa Hava Yolları’nın yan kuruluşu LSG Sky Chefs’de bir işçi 8 Nisan günü intihar etti. İspanyol kökenli bir işçi olan Juan Ballestero, LSG’nin işçi kıyımı politikaları çerçevesinde uzun bir mobbing uygulamasına kalmış, buna karşı sürdürdüğü mücadelesini hukuk alanında kaybetmişti.

Beş çocuk babası olan Ballestero’nun kanser tedavisi gören ve aynı zamandan 27 yıllık LGS işçisi olan eşi önceki gün Bir-Kar’ın düzenlediği etkinlikte, işçi temsilcisi ile birlikte kısa bir konuşma yaptı. Gösterilen dayanışmaya teşekkür eden eşi Ballestero, Juan’ın hayatını kaybetmesinden sonra daha zor dönemi yaşadıklarını belirtti, maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

İşçi temsilcisi ise yaptığı konuşmada, Juan’ın intihara giden süreci yakından takip ettiklerini, işvereni defalarca uyardıklarını, durumu defalarca sendikaya bildirdiklerini dile getirdi ve uygulanan işçi kıyımlarının cana mal olduğunu vurguladı. Bir-Kar temsilcisi ile süreci yakından takip ettiklerini, yeni davaların açıldığını, Juan Ballestero’nun sürecini takip eden bir komite kurulduğunu dile getirdi ve dayanışma çağrısında bulundu. Nazım Hikmet, Ahmed Arif ve Orhan Kemal’in anıldığı etkinlikte bağış toplandı ve ailesine teslim edildi.

LSG Sky Chefs’in işçi Kıyımı ve Juan Ballestero

Mobbing uygulamasına daha fazla dayanamayan Juan Ballestero 29 yıllık LGS işçisiydi. 2020 yılına kadar işten atılmama garantisi olduğundan kaynaklı işten atılamıyordu. İşveren Juan’ı bıktırma yoluna giderek iş alanını ve statüsünü değiştirdi ve bu durum aylık kazancının büyük oranda düşmesine neden oldu. Esnek çalışma uygulamasına ve vardiyalarında kısıtlamalara maruz kalan Juan bu uygulamalara karşı mücadele yürüttü. Bild gazetesi başta olmak üzere durum basına yansıdıktan sonra baskıların giderek artması ile Juan, depresyon yaşamaya başladı. Bu süreci kaldıramayan Juan Ballestero 52 yaşında intihar ettiğinde arkasında 5 çocuk ve kanser hastası eşini bıraktı.

İş arkadaşları ve işçi temsilciği bu durumda LSG firmasını sorumlu tutuyor. Tazminat ödememek için, zamanında önce işten ayrılmasını sağlamak için her türlü mobbingin bilinçli ve sistematik bir şekilde uygulandığı kanısı hakim. Daha fazla örgütlülüğün ve dayanışmanın zorunluğu olduğunu dile getiriyorlar. İşveren ise Juan’ı suçlamaya devam ediyor. “Yeni kontratı imzalasaydı bu gelişme olmayacaktı” diyor.

Hava yolları yolcu yemek servis şirketi olan ve Lufthansa’nın yan kuruluşu olan LSG Sky Chefs ise işçi kıyımına devam edeceğini duyurdu. İhale almada zorlandığını belirten şirket, Almanya’daki merkezlerini Çekya’ya taşıma kararı aldı.