Anasayfa , Avrupa , İş Yasası’na Karşı Reims’te Halk Sokaktaydı

İş Yasası’na Karşı Reims’te Halk Sokaktaydı

20160409_183150

Fransa’da yeni çalışma yasa tasarısına karşı gösteriler giderek büyüyor. 9 Nisan’da ülke genelinde protesto yürüyüşleri düzenlendi.

Yasa tasarısına karşı çıkan işçi sendikalarının düzenlediği gösterilere, ülkedeki öğrenci dernekleri de destek verdi. Yeni tasarıya göre, günlük maksimum 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan minimum çalışma süresi düşürülecek ve fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılabilecek.

Ülkedeki 17 milyonluk çalışan nüfusu doğrudan etkileyecek yasa tasarısı, şirket ve işverenlere, çalışanlarının çalışma süresini arttırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken, 18 yaşından küçük çıraklık eğitimi alan çocukların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini de öngörüyor.

Yasa tasarisina karsi; Sol Parti, Fransız Komünist Partisi ve birçok siyasi kurum ile gençlik örgütleri tarafından 9 Nisan’da Fransa’nın Reims şehrinde düzenlenen protestolara ATİK ve Partizan da destek için katılım sağladı.