Home , Haberler , İran’da „Yıkıcı Bir Sosyal Sorun“ Evcil Hayvanlar!

İran’da „Yıkıcı Bir Sosyal Sorun“ Evcil Hayvanlar!

HABER MERKEZİ|14.12.2021| İran Meclis’i hazırladığı yeni yasa tasarısı ile evcil hayvan beslemeyi yasaklamaya hazırlanıyor. Meclisteki muhafazakar vekillerin desteklediği yasaya göre hayvanlar ve insanların bir arada yaşaması toplumsal tehlike teşkil ediyor.

İran’da köpeklerin Evcil Hayvan olarak beslenmesi 1979 İslam Devrimi’nden beri devam eden bir tartışma konusu. İslam inanışına uygun olmadığı için 2019’da sokakta köpek gezdirme yasağı gelmiş ve yine hayvan severlerin büyük tepkisini çekmişti. Yasağa uymayanlara ise yüksek para cezaları kesilmiş hatta kırbaç cezası verildiği basına yansımıştı. Ancak tüm bu engellemelere rağmen hayvan sahiplenmede düşüş yerine ciddi bir artış gözlemlenmişti.

Meclis, yeni yasa ile bu kez çoğu hayvanın beslenmesini yasaklamaya hazırlanıyorlar. Yeterli desteği görürse kısa bir süre içinde yürürlüğe girmesi beklenen yasaya göre hayvanlara ‘kirli, dinen haram ve insanlar ile bir arada yaşadıkları müddetçe toplumu ve insanı tehdit eden’ gibi tanımlamalar yapılıyor. Meclis’in, alay konusu olan en büyük endişesi ise ‘insan ve aile ilişkilerini hayvanlarla duygusal ilişkilerle değiştirerek, İran ve İslami yaşam tarzını kademeli olarak değiştirebileceği’.

Hayvanlara insan muamelesi yapılmasının, arabalar ile gezdirilmelerinin, insanlar ile yaşamalarının doğru olmadığını savunan türcü düşüncelere karşı hayvan severlerin tepkisi ise dinmiyor. Hayvanlarından vazgeçmeyeceklerini ve yaşam haklarını savunacaklarını dile getiren İranlı hayvan severler tepkilerini sosyal medyadan dile getiriyor. Yasa yürülüğe girdiği taktirde yasağı kıranlara yüksek para cezaları uygulanacak ve hayvanlara el konulacak. Ayrıca İran’lı Parlamenterler caydırıcılık adına hayvanların bakımı için gerekli olan malzemelerin satımının yapıldı dükkanları da geçici süreyle kapatmayı planlıyor.