Home , Haberler , Internetime dokunma!

Internetime dokunma!

TÜRKİYE | 18 – 05 – 2011 | Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer’in internet kullanımında herhangi bir engelleme olmayacağı yönündeki açıklamalarını yeterli görmeyen yüz binlerce kişi Facebook ve Twitter üzerinden „İnternetime dokunma!“ başlığı altında örgütleniyor.

22 Ağustos’ta BTK’nın internete 4 farklı filtre getireceğinin ortaya çıkmasının ardından BTK Başkanı Tayfun Acarer, eleştirileri kabul etmeyerek basın toplantısı gerçekleştirmiş ve bugün kullanıcıların kullandıkları internetin 22 Ağustos’tan sonra da „standart profil“ başlığı altında devam edeceğini, herhangi yeni bir engellemenin kullanıcılara getirilmeyeceğini açıklamıştı.

Ancak bu açıklamayı yeterli görmeyen yüzbinlerce internet kullanıcısı Facebook ve Twitter’dan sesini duyurmaya başladı. „İnternetime dokunma!“ başlığı altında BTK’nın filtrelerine karşı çıkan kullanıcıların oluşturduğu yaklaşık 458 bin kişilik Facebook grubuna (haberin hazırlandığı saat 10:40 itibariyle) katılanların sayısı da her geçen dakika artıyor.

Bu konuda AB’den de eleştiriler gelmeye başladı. AB Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Natasha Butler, basın toplantısında konuyla ilgili bir soru üzerine, internet filtrelemesiyle ilgili Türkiye’de yaşanan gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek „Genel kelime listelerine dayanılarak internet sitelerinin kapatılması ifade özgürlüğünü ve halkın bilgi edinme hakkını ihlal edebilir“ dedi.

AB Komisyonu’nun, internet sitelerine erişimin sıkça, „içerik ve süre bakımından orantısız şekilde“ durdurulmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Butler, „özellikle 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında kanunun ifade özgürlüğünü ve halkın bilgiye erişim hakkını sınırladığı“ görüşünü savundu.

İnternette çocuk pornografisi gibi içeriği engellemek için AB Komisyonu’nun da paket hazırladığını söyleyen Butler, bu tür önlemlerin hedefinin iyi belirlenmesi ve orantılı olmasının önemini vurguladı.