Anasayfa , Avrupa , İngiltere’de sığınmacılara engel olan yetkililere ödül

İngiltere’de sığınmacılara engel olan yetkililere ödül

border_2153638b LONDRA |15-01-2014 | Guardian gazetesinin baş sayfa manşetinde, ‘ İngiltere ’ye sığınma talepleri reddedilen göçmenlerin temyiz davalarını kaybetmelerine yardımcı olan İçişleri Bakanlığı göçmenlik bürosu yetkililerinin ikramiye, hediye çekleri ve nakit parayla ödüllendirildiklerine’ ilişkin özel bir haber var.

Gazetenin bilgi edinme özgürlüğü yasası uyarınca talep ettiği resmi belgelere dayandırılan haberde şu ifadeler yer alıyor:

“Guardian’ın elde ettiği resmi belgeler, göçmenlik bürosu yetkililerinin hükümetin İngiltere’yi terk etmeleri hükmüne vardığı göçmenlerin açtığı temyiz davalarının yüzde 70’ini kazanma hedefi olduğunu gösteriyor.”

Gazetenin aktardığına göre “kısa vadede gösterdikleri olumlu performans” nedeniyle yetkililere yaklaşık 25-50 sterlinlik hediye çekleri veriliyormuş.

Uygulamayı eleştirenler bu yöntemin, göçmenlerin İngiltere’yi terk edip zulme uğradıklarını iddia ettikleri ülkelerine dönmeleriyle doğacak sonuçlar için yetkililiklerin ödüllendirilmesi anlamına geldiğini söylüyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı ise bu uygulamanın “sığınmaya ilişkin alınan kararların yasal uygulamasında çalışanların başarılarını denetleme yollarından biri olduğunu” savunuyor.

Gazete, yetkililerin ödüllendirilmeden önce davalardaki sunumlarının başarısı, gücü ve resmi kurallara uyumlarının da değerlendirildiğini yazıyor.

Guardian, İngiltere’nin Göçten Sorumlu İçişleri Bakanı Mark Harper’ın ‘hiçbir yetkiliye yalnızca temyiz davasını kazandıkları için çek verilmeği, başka faktörlerin de göz önünde bulundurulduğu’ yönündeki sözlerini de aktarıyor.

BBC