Home , Haberler , İHD 2010 Türkiye Raporunu Açıkladı

İHD 2010 Türkiye Raporunu Açıkladı

TÜRKİYE | 04 – 06 – 2011 | İnsan Hakları Derneği (İHD) 2010 yılı Türkiye insan hakları ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda geçen yıl içinde yaşanan insan hakları ihlalleri değerlendirilirken,özellikle yaşanan ”polis devleti” pratiklerine vurgu yapıldı.

Raporda şu vurgulara yer verildi:”2010 yılında çeşitli hak başlıklarında yaşanan ihlal iddialarını değerlendirdiğimizde; bu ihlallerin 2009 yılından pek farklı olmadığını, ihlallerin ‘demokrasi’ söyleminin en çok konuşulduğu yılda bile devam ettiğini, sistemin giderek otoriterleştiğini, yargı baskısının özel yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri eliyle giderek arttığını, Kürt sorununda izlenen tasfiye politikalarının ihlalleri artırdığını, işkence ve kötü muamelenin devam ettiğini, gösteri hakkına ağır müdahaleler yapıldığını, ifade özgürlüğünün tanınmayarak sıklıkla cezalandırıldığını, mahpus haklarının en kötü düzeyine ulaşarak ‘Polis Devleti’ pratiklerinin sergilendiğini üzülerek ifade etmek durumundayız.”

Raporda bir yıl içinde yaşanan insan haklarının dökümüde yer aldı. Rapora göre bir yıl içinde 22 faili meçhul cinayet yaşanırken, “yargısız infaz/işkence sonucu/köy korucuları tarafından/kuşkulu ölümler ve gözaltında ölümler” 100 olarak kayda geçti. Çatışmalarda 224 kişi hayatını kaybederken, 1349 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 2010’da ayrıca 7100 kişi gözaltına alındı, bunların 1599’u tutuklandı.