Anasayfa , Dünya , ICAD: Kaybedenlerden mutlaka hesap sorulacak!

ICAD: Kaybedenlerden mutlaka hesap sorulacak!

ICAD’ın Gözaltında Kayıplar Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, gözaltında kayıpların hala dünyada ciddi bir sorun olduğu belirtildi. Cumartesi Annelerinin kararlı mücadelesinin yol gösterici olduğunu vurgulayan ICAD, “Kaybedenlerden mutlaka hesap sorulacak” dedi.

Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komitesi (ICAD) Uluslararası Büro, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. “Gözaltında kayıpları sormaya devam ediyoruz” denilen açıklamada, gözaltında kaybetmenin, bugün dünyada hala ciddi bir sorun olarak varlığını sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada, “Egemen sınıfların kendi iktidarlarını korumak için toplumsal muhalefete yönelik olarak uyguladıkları bir saldırı yöntemiyle dünyamızda şimdiye kadar yüzbinlerce insan devlet güçleri veya onlara bağlı paramiliter çeteler tarafından kaçırılarak kaybedildi” ifadelerine yer verildi.

‘PLAZA DE MAYO VE CUMARTESİ ANNELERİ YOL GÖSTERİCİDİR’

Açıklamada, 20’nci yüzyılda Hitler faşizminin, Latin Amerika’da ABD destekli diktatörlüklerde olduğu gibi Türkiye’den Sri Lanka’ya, Pakistan’dan Irak’a, Suriye’den Kolombiya’ya, Meksika’dan Balucistan’a ve Mısır’dan Marokko’ya kadar dünyanın birçok ülkesinde uygulandığı ifade edildi. “Bu kirli yöntemi uygulayan devletler, baskı ve sömürü sistemine karşı aktif mücadele içinde olan insanları gözaltına alıp kaybederek, toplumda kaygı, belirsizlik ve korku yaratmaya ve böylece toplumsal muhalefet susturulmaya çalışılmaktadır” denilen açıklamada, şöyle devam edildi: Örgütlü işçiler, sendikacılar, gazeteciler, aydınlar, yazarlar, hukukçular, kısacası toplumun her kesiminden insanlar bu saldırının hedefi olabildi. Gözaltına alınan kişiler genellikle işkence ile katledilmekte ve gizli bir yere gömülerek, cesetleri ortadan kaldırılmaktadır” denildi. Kayıp yakınlarının, ilerici ve devrimci güçlerin ortak mücadele ile devletlerin bu saldırısına karşı toplumsal muhalefeti geliştirdiği ve devletin bu politikasını teşhir ettiği ülkelerde bu saldırının önemli oranda geri püskürtüldüğünün ifade edildiği açıklamada, “Arjantin’de Plaza de Mayo Annelerinin uzun yıllara yayılan mücadelesi ve Türkiye’de Cumartesi Annelerinin kararlı mücadelesi bu konuda yol göstericidir.”

‘KAYBEDENLERDEN HESAP SORULACAK’

Açıklamanın, sonunda şu ifadelere yer verdi: “Bugün gözaltında kaybedilenlerin büyük çoğunluğunun akıbeti hala ortaya çıkarılamamış ve kaybedenler yargılanamamışsa, bunun nedeni, bu ülkelerdeki gerici-faşist ve uluslararası alandaki burjuva hukuk sistemidir. Egemenler insanlığa karşı işledikleri bu suçun faili olarak tüm kayıp yakınlarının ve hak savunucularının ısrarlı mücadeleleri ile suçüstü yakalanmışlardır. Ancak, failleri cezasızlık zırhı ile korunmaktadırlar. Gözaltında kayıpların akıbetini ortaya çıkarmak ve sorumluları yargılamak, mücadelenin gelişimine bağlıdır. İşçi sınıfı ve emekçilerin örgütlü mücadelesi geliştikçe, gözaltında kayıpların akıbetinin de ortaya çıkarılacak ve kaybedenlerden mutlaka hesap sorulacak.” (dihaber)