Home , Avrupa , Hollanda’da İtfaiye emekçileri grevde

Hollanda’da İtfaiye emekçileri grevde

Hollanda’da İtfaiye çalışanları ülke çapında grevde.

Hollanda’da itfaiye emekçileri çalıştıkları ağır şartlardan  dolayı emekliliğe erken ayrılmak zorunda kalıyorlar. Hollanda hükümeti, deyim yerindeyse emeklilik sandığını soyup soğana çevirmiş durumda. Bu nedenle erken emekliye ayrılmak zorunda kalan itfaiye işçileri  emekli maaşlarıyla insanca yaşama şansı bulamıyorlar. Düşük olan erken emeklilik  maaş farkının kapatılması için FNV sendikasının hükümetle yaptığı görüşmelerden de sonuç alınamayınca, itfaiye emekçileri yasal haklarını kullanarak genel greve gittiler.

Neo liberal sistemin temsilcisi olan hükümet tekelci burjuvazinin karına kar katmak dışında bir görevi olmadığını, insana ve insan emeğine ise  hiç saygı duymadığını bir kez daha kanıtlamış oldu.

Hollanda Hükümetinde 2006’da fonksiyonel grup (FLO) ‘Erken Yaş Emeklilik Yasası’ yürürlüğe girdi. Emeklilik yaş sınırı 67, İtfaiye emekçileri çok ağır bir meslekte çalıştıkları için 67 yaşına kadar çalışmalarının mümkün olmadığını, yasal hakları olan erken emeklilikten faydalanıp, insanca bir yaşam sürdürmek istediklerini dile getirdiler.

FNV sendikası devam eden genel greve bağlı olarak, itfaiye emekçileriyle ülke çapında dayanışma eylemi başlattı.
İtfaiye emekçileri aylardır düzenledikleri eylemlerini haklarını alana kadar sürdürmekte kararlı olduklarını belirttiler.

Kaynak/ Nevfel Yildiz

13924871_1089044554519938_857484025805426507_n