Anasayfa , Köşe Yazıları , ‘Hayır’lı işler, be Palikari!

‘Hayır’lı işler, be Palikari!

murat-cakirSevgili Palikari Çipras,

Sana “sintrofos” (yoldaş) yerine Palikari (cesur oğlan, arkadaş) diye hitap etmeme umarım kırılmazsın. İnan, sana “sintrofos” demeyi çok isterdim. Ama yoldaş olabilmenin perspektifine sahip değilsin ne yazık ki. Seçimleri kazandığınızda, Yunanistan Komünist Partili (KKE) yoldaşlarımın uyarılarına rağmen, sevinmedim değil. Pasok veya Nea Dimokratia gibi işbirlikçi burjuva partileri yerine, sol-sosyaldemokratların iktidara gelmesinin Yunanistan halkı ve işçi sınıfının lehine olabileceğine inanmıştım. Ama, KKE’li yoldaşları çok çabuk haklı çıkardınız be Palikari, çok çabuk.

Milliyetçiler ile koalisyon kurdunuz, hadi neyse dedik, ama onlardan beter popülist oldunuz. Seçim kampanyanızdaki tüm vaatleri, daha ilk haftada unuttunuz. Sermayeye dokunmadan, düze çıkabileceğinizi sandınız, ama çarçabuk emperyalizme boyun eğdiniz be Palikari, çarçabuk! “Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık” misali, ölümden korkup sıtmaya razı oldunuz. Yunanistan’ı borç batağına sokanlardan medet umdunuz be Palikari, hem de göz göre göre!

11 milyonluk nüfusa rağmen, 80 milyonluk Almanya’dan daha fazla Leopard tankına sahip olan ülkenizde uluslararası silah tekellerinin bir dediklerini iki ettirmediniz, dahası beş kuruşunuz yokken, halkın parasını silahlanmaya harcadınız. Yoksullar çöpten ekmek toplar, en basit hastalıkları için ilaç bulamazken, siz 500 milyon Euro’yu çürük savaş uçaklarının modernleştirilmesine harcadınız. Ama işbirlikçi Yunan burjuvazisinin imtiyazlarına dokunmadınız bile. Hani zenginlerden vergi alacaktınız Palikari, bunu ne zaman unuttunuz?

Yunan tekellerinin ve asalak burjuvazinin zenginliklerini çok önceden yurt dışına çıkardıklarını bilmenize rağmen, bankaları kapatarak nakit paraya ihtiyacı olan halkı zor duruma soktunuz. Yunan halkı ve işçi sınıfının “ağzıyla kuş yakalasa” bile, borçların faizinin faizini ödeyemeyeceğini, temel sorunun AB emperyalizmi ve kapitalist sömürü olduğunu, Euro’nun, gümrük birliğinin ve AB üyeliğinin sorunları derinleştirdiğini bilmenize rağmen, müzakerelerle ülkeyi borç batağından kurtarabileceğinize inandınız, halkın da inanmasını istediniz. Yok Palikari, yok, KDV’yi yüzde 23’e çıkarıp sermayenin “istikrarını” kollamak, ne zamandan beri solculuk oldu?

Ah be Palikari ah, sen benden iyi biliyorsun ki emperyalizm Yunanistan’ı “kurtaracak”. Jeopolitika, emperyalizmin, sermayenin, NATO’nun çıkarları bunu gerektiriyor. Ama bu “kurtarmanın” faturası yoksul halka ödetilecek. Bunu da çok iyi biliyorsun Palikarim, bunu da. Yarınki referandumda halktan “Hayır” demesini istiyorsun, ama hükümetinin boyun eğme politikalarına da “Evet” denmesini. Olmaz Palikari olmaz, AB’den, NATO’dan çıkmadan, tekelleri toplumsallaştırmadan, zenginlerden vergi almadan, borçları tek yanlı sıfırlamadan bu bataktan kurtulmak olmaz. “Oxi” (Hayır) denecekse, AB’ye “Oxi” denmeli. Şantaja, emperyalist stratejilere, sermaye çıkarlarına “Oxi” denmeli.

Demem o ki Palikari, egemen sınıfların çıkarları yerine, ezilen ve sömürülenlerin çıkarlarını kolla. Bak o zaman “hayır”lı bir iş yapmış olacak, halkına “endaksi” (her şey yolunda) diyebileceksin.

MURAT CAKIR

04-07-2015