Home , Avrupa , Hamburg’da 8 Mart Etkinlikleri

Hamburg’da 8 Mart Etkinlikleri

HAMBURG|09.03.2023|  Courage’ın 7 Mart‘da Tunus’da yapılan, Tabandan Kadınların 3.Dünya Kadın Konferansı‘nda çektiği belgesel Film“ Wenn Wir Zusammen Gehen“ „Birlikte Yürürsek“ Kino 3001’de Sternschanze’de gösterildi ve sonrasında konferansa katılanlara sorular yöneltildi. Konferansa 40 ülkeden 400 kadın katılmıştı ve Yeni Kadın’da „Öz Savunma“ konusunda atölye çalışması yapmıştı. İsteyenler bu Belgesel Filmi 20 Euro karşılığında satın alıp gösterebilirler. 2025’de Den Haag’da yapılacak,“ Tabandan Kadınlar 4. Dünya Konferansı’nın“ da duyurusu yapıldı.
Yeni Kadın’ın da katıldığı 8 Mart Yürüyüşü ise bu yıl Hamburg‘da „Aşırı Yüklenme, Eksik Maaş, Görünmeyen“ şiarıyla 60 örgüt ve 300 bin üyeden oluşan Hamburg Kadın Meclisi ve 8 Mart Birliği’nin organizasyonuyla Almanya Sendikalar Birliği (DGB)‘nin önünde başladı.

Buradaki amaç Almanya genelinde Hizmet sektöründe çalışan 2,5 Milyon emekçinin Toplu sözleşme görüşmeleri için yaptıkları tam günlük uyarı grevlerinin, Kadın* Mücadelesi ile birleştirilmek istenmesiydi. Yapılan konuşmalarda ‚ reel ücretlerin enflasyon karşında erimesi eleştirildi ve en „az 500 Euro net zam ve yüzde 10,5 ücret artışı istendi,“ Hizmet sektöründe çalışan Öğretmenler, Hemşireler, Sosyal Hizmet uzmanları, Çocuk bakıcılarının çoğu kadınlardan oluşuyor. Konuşmacılar personel eksikliğinin hem hizmetin kalitesini düşürdüğü ve hem de çalışanların yıpranma oranını yükselttiğini vurguladı. Kortejin önünde sadece kadın* örgütlerinin temsilcilerinden oluşan bir grup vardı.

Eylem haftaiçi yapılmasına rağmen katılım oldukça iyiydi. Geçen yıla oranla daha kalabalıktı. En az 7 bin kişi katılmıştı ve çoğunluğu da hem evde hem de işte çalışan kadınlardan ve LGBTQIA plus/ FLINTA‘lardan oluşuyordu ve gençlerin katılımı da oldukça iyiydi. Daha sonra Kortej Hamburg Belediyesinin önüne doğru yola çıktı. Yolda „ Kreşlerde, Hastanelerde, işyerlerinde grev, sizin politikalarınıza cevabımızdır! Benim bedenim, benim seçimim diye bağır! , Burdayız bağırıyoruz çünkü siz bizim geleceğimizi çaldınız! Yaşasın uluslararası dayanışma, dayanışmanın anlamı direniştir, her ülkede Seksizme karşı savaşmaktır!, Hayır ın anlamı Hayır dır. Ni uno Menos! Jin Jiyan Azadi!“ sloganları yüksek sesle atıldı. Hamburg halkı da korteje dışarıdan gülümseyerek ve alkışlayarak destek verdi.

„Çok yürüdünüz yorulmuşsunuzdur şekeriniz düşmüştür “ diyerek Pasta ve Kahve ikram edenler bile oldu. Eylemde Yeni Kadının çıkardığı bildiri yaygın bir şekilde dağıtıldı ama 7 bin kişiye bildiri yetiştirmek oldukça zordu. Eylem Hamburg belediyesinin önünde yapılan konuşmalarla sona erdi.

8 Mart Haftası C.tesi günü ATİF derneğinde yapılacak olan ‚“ 8 Mart’ın Tarihçesi“ adlı ppt sunumla sonlandırılacak.