Anasayfa , Avrupa , “Gözaltına alınan sendikacılar derhal serbest bırakılsın!”

“Gözaltına alınan sendikacılar derhal serbest bırakılsın!”

keskALMANYA | 04 – 06 – 2009 | Türkiye’de devrimci-demokratik ve ilerici kesime yönelik baskılar çerçevesinde KESK’e yönelik sindirme çabaları devam ederken, bu saldırılara tepkiler devam ediyor. Almanya’da Demokratik kitle örgütleri ve sendikalarda çalışmalarını yürüten birçok Türkiyeli işçi, emekçi ve aktivist yayınladıkları ortak deklerasyonla, Türk devlatinin saldırgan tutumunu kınadılar. KESK ve bağlı sendikalar yönelik baskıları protesto edilen açıklamada, gözaltına alınan sendikacıların derhal serbest bırakılması istendi. Açıklamanın tamamı ise şöyle;

Türkiye’nin demokratikleşme ve sendikalaşma mücadelesinin saygın kurumu KESK ve Eğitim Sen ile bazı sendikaların genel merkezleri ve şubeleri basıldı. Yöneticileri ile aktif üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alındılar.

Sendikaların Bilgisayar ve evraklarına el konuldu. Arama esnasında sendikaların değerli malları tahrip edildi.

Bütün toplumların dokunulmaz kurumları sendikalarıdır. Sendikal özerklik (koalisyon hakkı)  ve örgütlenme özgürlüklerini temin etme görevi olan hükümetler ILO sözleşmesine imza atmışlardır.  Sendikalara saldıran ve saldırıyı meşrulaştıran rejimler bu anlaşmaların 87 ve 98 maddelerini açıkça ihlal etmektedir.

Aylarca Telefonların dinlenmesı, takipler, şiddet ve tehdit altında arama yapılması, her an ulaşılabilecek ve adresleri belli yöneticilerin gözaltına alınması gözdağı amaçlıdır. Ve esas maksatın Demokratik insiyatiflerin kırılması, kriminalleştirilmesi ve sindirilmesi olduğu açıktır.

Ankara hükümetinin hak ihlallerini sistematik hale getirdiği ILO raporlarında KESK tutuklamaları ile aynı günlere rastlamaktadır. Ayrıca‚ ‘Eşzamanlı operasyon ve tutuklamalar’ NS rejimi tarafından Alman sendikalarına karşı 1933 deki saldırıda kullanılan bir kavramdır. Bu nedenlerle KESK’e yönelik  ‚operasyon’ları esefle karşılıyor ve içişleri bakanlığını ve hükümeti protesto ediyoruz.

Ve hükümetten tutuklanan Sendikacıların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Almanyada kitle örgütü temsilcileri ve DGBye bağlı sendikalarda örgütlü sendikacılar olarak; KESK ve bağlı sendikalara yönelen, başka emek örgütlerine de yönelebilecek olan anti-demokratik uygulamalara sessiz kalmıyacağımızı, KESK ile dayanışma içerisinde olduğumuzu ilan ediyoruz.

İmzalayanların isimleri ise şöyle:

Orhan Akman (Ver. di Sekreteri München), Zeynep Biçici (IG Bau Sekreteri Duisburg), Ali Kosan (IG Bau Sekreteri Gelsenkirchen), Hüseyin Yılmaz (DGB Sekreteri Hamburg), Yakup Başöz (Baştemsilci IGM Stuttgart) ,Garip Tercan (VW Işçisi IGM Kassel), Ali Çiçek (Ford İşçi Temsilcisi IGM Köln), Şahin Albayrak (Thyssen İşçi Temsilcisi IGM Duisburg), Cemal Çetin (Thyssen İşçi Temsilcisi IGM Krefeld), Selahattin Yıldırım (NGG Dortmund), Neslihan Çelik (Avukat Bochum), Rasim Yağlı (Avukat Gelsenkirchen), Yakup Başöz (İşyeri Baştemsilcisi Stuttgart), İbrahim Esen (IGM MA Frankfurt), İbrahim Işık (BMA Ver. di Düsseldorf), Şengül Şenol (Sol Parti Köln eşbaşkanı), Hamıde Akbayır (Sol Parti KRW Eyalet YK), Ali Atalan (Sol Parti KRW Eyalet YK), Dr. Kemal Bozay Köln, Mustafa Güzel İşyeri Temsilcisi IGM M’hagen), Hüseyin Uçar (IGM Sekreteri Sprockhövel), Selma Koçiva (Sol Parti Dortmund İl başkanı), Süleyman Gürcan ATIK Genel Sekreteri