Anasayfa , Avrupa , Göçmenler için insan zinciri

Göçmenler için insan zinciri

insan zinciriSTRASBOURG |21-11-2013 | Avrupa ülkelerine yaptıkları umuda yolculuk da binlerce insanın yaşamına mal olan göçmen dramlarına ve Avrupa Birliği (AB)’nin politikalarına karşı protestolar devam ediyor. Strasbourg’da bir araya gelen yüzlerce kişi oluşturdukları insan zinciri ile ‘Avrupa Kalesi’ olarak adlandırdıkları AB’nin göçmen politikasını değiştirmesini istediler.

AB’nin göçmen politikalarının yarattığı katliam gibi ölümlere duyulan tepki dinmek bilmiyor. Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Parlamentosu (AP) ile İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde bir araya gelen yüzlerce kişi AB’nin politikalarını protesto etmek için insan zinciri oluşturdu. Uluslararası Dayanışma Haftası kapsamında göçmenlerle dayanışma amacıyla yapılan eylemlerin parçası olan insan zinciri ile ‘Avrupa Kalesi’ olarak tarif edilen AB’nin göçmen politikası protesto edildi.

15 ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla gerçekleşen eylemde 1993 yılından bu yana Avrupa’ya girmek isterken yaşamını yitiren 17 bin 306 kişinin isimlerinin yer aldığı bir bandrol taşındı. Eylemciler, yüz metre uzunluğundaki bandrolü AİHM binası önünden aylık oturumların yapıldığı AP binası önüne kadar taşıdılar.

AP binasının girişindeki eylemde atılan sloganlarla AB’nin her yıl binlerce insanın hayatına mal olan göçmen ve mülteci politikasını terketmesi istendi. Eylemciler, Avrupa Sınır Koruma Ajansı (Frontex) tarafından uygulanan göçmen ve sınır politikalarının kökten değiştirilmesini ve daha insani çözümler üretilmesini de talep ettiler.

“KATLİAMLARDA AB’NİN SORUMLULUĞU VAR”

Eylemcilere, Fransız Sol Cephe (FG)’den AP milletvekili Marie Christine Vergiat ve Avrupa Ekoloji-Yeşiller (EE-LV) milletvekili José Bové’nin de aralarında olduğu bir grup parlamenter de destek verdi. AP önünde söz alan Marie Christine Vergiat, “Akdeniz, göçmenlerin dünyadaki en büyük mezarı olmuş ise bunda Avrupa’nın etrafını çitler ile örmesi belirleyici olmuştur. Ve bu katliamlarda AB’nin sorumluluğu vardır” diyerek, birliğin göçmen politikalarında acilen değişikliğe gitmesini istedi.

BOVE: TAHAMMÜL EDİLEMEZ OLAN DEVLETLERİN BENCİLLİĞİDİR

İnsan zinciri eyleminde söz alan José Bové de konuşmasında AB’ye ve sert göçmen politikalarına yüklendi. Bové, “Tahammül edilemez olan devletlerin bencilliğidir. Bizler, herkesin tüm dünyada takip edilmeden ve sorgulanmadan seyahat edebilme hakkını talep etmek için buradayız. Avrupa’nın göçmenlere yönelik politikasına yön veren egoizmdir. Bu da kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Saat 15’de başlayan eylem saat 16:30’da sona erdi.

“BU İNSANLAR AB’NİN DESTEKLEDİĞİ REJİMLERDEN KAÇANLAR”

ANF’ye konuşan Justice et Libertés (Adalet ve Özgürlükler) adlı kuruluşun sözcüsü Ali Rastogar, insan zinciri eyleminin hedeflediklerinden daha başarılı geçtiğini söyledi. Eylemin AB yöneticileri üzerinde baskı oluşturacağını kaydeden Rastogar, AB’nin üçüncü ülkelere verdiği askeri ve siyasi desteğin yarattığı politikalardan kaçan insanlara dikkat çekti. Rastogar şöyle dedi: “Ancak baskı yapmak yetmez. Daha fazla şeyler yapılmalı. Lampedusa dramından sonra İtalya bir kaç gün yas ilan etti, ancak bu  olay burada bitmemeli. Şu anda Avrupa ülkelerinin bir çok üçüncü ülkede askeri gücü var ve bunlar da oralardaki anti-demokratik rejimlere destek anlamına geliyor. Elbette ki, bu rejimler yüzünden de insanlar ülkelerini terkediyor. Yani bu insanlar AB’nin desteklediği rejimlerden kaçanlar. Doğal olarak AB’nin sınırlarına gelen göçmenlere karşı daha fazla sorumluluğu olmalı.”

UMUT YOLUNDA ONBİNLERCE İNSAN CAN VERDİ

Her yıl çeşitli nedenlerle ülkelerinden kaçarak Avrupa’ya giriş yapmaya çalışan yüzbinlerce göçmen şebekeler tarafından tehlikeli yollardan geçiriliyor. Binlerce göçmenin yaşamına mal olan umut yolculuğundaki en acı dramlardan biri geçtiğimiz ay İtalya’nın Lampedusa Adası açıklarında yaşanmıştı. Bindirildikleri gemi ile Kuzey Afrika’dan yola çıkarılan 500’ü aşkın göçmenden 366’sı geminin batması sonucu Akdeniz sularında boğulmuştu. Lampedusa’daki facia Akdeniz’de bu yüzyıl içinde yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak tarihe geçti.

1993 yılından bu yana Avrupa yolunda yaşamını yitirenlerin sayısının 17 bin 306 olduğu biliniyor. Kayıtlara geçmeyen ölümler ile birlikte bu sayının daha fazla olduğu tahmin ediliyor. (BEDRAN DENİZ – STRASBOURG )