Home , Avrupa , G8 Ülkeleri İnterneti Denetlemeye Hazırlanıyor

G8 Ülkeleri İnterneti Denetlemeye Hazırlanıyor

FRANSA | 24 – 05 – 2011 | G8 ülkeleri 24 ve 25 Mayıs’ta yapılan e-G8 oturumu ile interneti ne kadar denetleyebileceklerini tartışıyor. Fransa’da toplanan G8 ülkeleri, özel oturuma Google, Facebook ve Microsoft yöneticilerini de dahil etti.

e-G8 oturumunda internet’in denetlenilip denetlenilmemesi ve denetimin yürürlülüğe nasıl konulacağı konuları asıl gündemi oluşturuyor. G8 gündeminde ilk defa yer alan internet, son birkaç yılda yapılan öğrenci işgalleri, yürüyüşler ve Kuzey Afrika’daki isyanların örgütlenmesinde önemli bir araç olarak kullanılmıştı. Türkiye’de onbinlerin katıldığı İnternetime Dokunma yürüyüşü ise nerdeyse tamamen Facebook ve Twitter üzerinden örgütlenmişti.

“Aşırılıkları gideriyoruz”

İnterneti denetlemenin, halka ‘kabul edilebilir’ düzeye getirilmesinin adı olarak da ‘aşırılıkların’ kontrol edilmesi gerekçesi sıkça öne sürülüyor. Özellikle terrör ve çocuk pornosu gibi konularla internet üzerindeki devletin denetimi meşrulaştırılmaya ve genişletilmeye çalışılıyor. Diğer taraftan telif haklarının korunması gerekçesiyle tekellerin müzik ve filmler üzerinden azalan karları korunmaya çalışılıyor.

Fransa: Devletler interneti aktif denetlemeli

Fransa cumhurbaşkanı Sarkozy, G8 zirvesinde internet konusunun gündeme alınması için özel çaba göstermişti. „İnternet yeni bir keşif sahası, fethedilecek yeni bir alan. Ancak bir Vahşi Batı olmasına izin veremeyiz. İnsanların, hiçbir sınır olmadan, sanat eserlerini talan ettiği, hukuksuz bir yer olamaz“ diyen Sarkozy, ABD’nin aksine G8’de tartışmayı açmak istemişti.

ABD ise, milyar dolarlık Microsoft, Google ve Apple gibi devleri düşünerek daha tereddütlü yaklaşmış, internet özgürlüğünün ülke ekonomisi ve dış politikası için öneminin altını çizmişti.

Sarkozy e-G8 oturumunda yaptığı konuşmada devletlerin internet üzerinde bir denetim politikası çıkartmaları ve bunu aktif uygulamaları gerektiğini söyledi. ‘Yaratıcılığın öldürülmemesi’ gerektiğini unutmayan Sarkozy, ‘bizim demokrasilerimizde kamuoyu çıkarlarının tek meşru temsilciliği olan devletlerin denetiminde olmalı’ dedi. Tekelleri kar oranlarını unutmayan Sarkozy, onları ‘sizin sektörünüzdeki gelişimi engelleyecek hiçbir adım atılmayacak’ sözleriyle “teselli” etti.

Google yöneticisi Eric Schmidt ise devlet tarafından denetime sıcak bakmadığını söyleyerek, internet sektörünün çok hızlı hareket ettiğini ve problemlerinin kendileri tarafından çözülebileceğini belirtti.