Anasayfa , EMEĞİN GÜNDEMİ , Fransa’da tarım krizi: Her yıl yüzlerce çiftçi intihar ediyor

Fransa’da tarım krizi: Her yıl yüzlerce çiftçi intihar ediyor

imagesFransa’da tarım krizi giderek derinleşiyor. Çiftçiler öfkeli ve bir an önce çözüm bekliyor. Onlarca yıldır, sürekli bir çöküş halinde olan tarım sektöründeki bu durum her yıl yüzlerce çiftçiyi intihara sürüklüyor.

Fransa’da tarım krizi giderek derinleşiyor. Çiftçiler öfkeli ve bir an önce çözüm bekliyor. Onlarca yıldır, sürekli bir çöküş halinde olan tarım sektöründeki bu durum her yıl yüzlerce çiftçiyi intihara sürüklüyor.

Fransa’da son 50 yıl içerisinde tarım sektörü, faaliyetlerinin yüzde 90’ını kaybetti. Tarımsal işletmelerin sayısının azalmaya devam etmesi bekleniyor. Fransız köylüler, ağır bir fiyat krizi yaşıyor. Üretim yarışı, çiftçilerin zararlarını karşılamıyor. Tarım ürünlerinde gerçek anlamda bir değer krizi yaşanıyor.

Le Monde gazetesine konuşan tarım sektörü sosyoloğu François Purseigle, tarımda iki modelin çatışma halinde olduğunu söylüyor. Fransız sosyoloğa göre, tarım işletmelerini sürekli büyütmek isteyenler ile doğrudan satış gibi alternatif piyasalar isteyenler arasında bir çatışma var.

ÜRETİM DEĞERİNİN ALTINDA SATIŞ

Kriz nedeniyle çiftçiler aylardır eylem halindeler. Seslerinin duyulması ve krize çözüm bulunmasını istiyor. Peki çiftçiler neden yeniden yollara düştü? Hayvan yetiştirme ve hayvansal ürün şubeleri (süt, sığır ve domuz eti), 2015 yılında üretim değerinin altında ağır bir fiyat çöküşüyle karşılaştı. Bu duruma hayvan yetiştiricilerini tutunamaz hale getirdi. Tarım Bakanlığı’nın, şubeler, sanayiler ve büyük dağıtım şirketleri gibi diğer aktörlerle anlaşmak için yaptığı müdahaleler da sonuç vermedi. 2016 yılının başında da fiyatlar yükselmedi. Hükümetin hayvan yetiştiricileri için 700 milyon Euroluk yardım planına geçen hafta 125 milyon Euroluk ek yardım açıklaması da, çiftçileri ikna etmeye yetmedi.

Tarım krizi sadece Fransa’yı ilgilendirmiyor. Dünya ölçeğinde tarım sektöründe bir iyileşme yaşanmadı. Çin’in süt talebinde bir artış yaşanmadı ve Rus ambargosu bir pazar alanını ortadan kaldırarak, Avrupa’da aşırı domuz üretimine neden oldu. Buna bir de yapısal sorunları eklemek gerekiyor. Ulusal Tarım İşletmeleri Sendikaları Federasyonu FNSEA, yapısal sorunları, var olan normlar ve Fransız işletmelerin yükünün Avrupalı diğer komşularına göre daha fazla olmasına bağlıyor.

BOVE: ÜRETİM DEĞERİ ALTINDAKİ SATIŞLAR YASAKLANSIN

Binlerce kişiyi sokaklara çıkaran bu kriz, her yıl 600’ü aşkın çiftçinin intihar etmesine neden oluyor. RTL radyosuna konuşan küreselleşme karşıtı mücadelenin figürlerinden José Bové, üretim değerinin altındaki satışların yasaklanmasını istiyor.

Bové, “Bir tek köylüler ürünlerini, kendilerine mal olan fiyatın altında satıyorlar” tepkisinde bulundu. Bin inekli çiftliklerin kapatılmasını öngören projeyi de mahkum eden Bové, bu proje ile süt üreticilerinin üçte ikisinin yok olacağını ve Fransa tarafından desteklenen süt kotasının sonu olacağını kaydediyor.(ANF-Paris)