Home , Avrupa , Fransa’da Sokaklar Isınıyor

Fransa’da Sokaklar Isınıyor

FRANSA |25.11.2018|Fransa’da benzin zamları ile hayat pahalılığını protesto eden kendilerine “sarı yelekliler” adını veren  göstericilerin eylemleri hız kesmeden devam ediyor. 17 Kasım günü tüm ülkede çağrısı yapılan blokaj eylemlerinin ardından ara vermeden devam eden protestolarda; petrol tanklarının bulunduğu işletmelerin önlerinde toplanılarak kamyonların hareket etmeleri engellenirken, otoyolları kapatmalarda devam etmekte. 24 Kasım günü, Paris’te düzenlenen gösterilerde ise polisle çatışmalar yaşandı. Paris’in en işlek caddeleri trafiğe kapatılırken, başkanlık sarayının önünde polisin saldırısı sonucu bir çok gösterici yaralandı. Eylemlerde, ‚Macron istifa‘ ve ‚Biz Paris’e pikniğe gelmedik‘ sloganları sıkça atıldı. Yaklaşık 1 haftadır süren gösterilerde çıkan olaylarda, 2 kişi hayatını kaybetti, 756 kişi yaralandı ve 693 kişi gözaltına alındı.

EYLEMCİLERİN PROFİLİ

“Sarı Yelekliler”in ilk ortaya çıktığı andan itibaren, kendiliğinden gelişen kitle hareketi mi yoksa bir merkezden yöneltilen organize hareket mi olduğu kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Ülkenin en büyük işçi sendikası olan CGT (Genel İş Sendikası) ilk anda verdiği desteği çekerek, “işçi sınıfının, aşırı milliyetçilerle aynı eylemde yer alması düşünülemez” diyerek, eylemlerin milliyetçi partilerin yönlendirmesi altında olduğu ve olanın “sağ” partiler arasında yaşanan iktidar mücadelesi şeklinde cereyan ettiği imasında bulundu. Buna rağmen ülkenin bir çok yerinde düzenlenen eylemlere, işçi ve emekçilerin yanı sıra göçmen kurumlarda destek verdi. LesEchos.fr adlı haber sitesinde yer alan bir habere göre, “Hareketin bir lideri yok. Medyada görünen bir yüzleri yok. Hayat pahalılığını protesto eden Sarı Yelekliler ile ilgili son olarak bir kamuoyu anketi yapıldı. Bu ankete göre Fransız halkının yüzde 69’u eylemlere sempati ile bakıyor” denildi. Haberde ayrıca ilginç bir bilgide paylaşılarak, “Sağda ama özellikle aşırı sağda Sarı Yelekliler hareketini destekleyenlerin oranı yüzde 85’in üzerindeyken, sol partilerin ve sol siyasal hareketlerin üyeleri arasındaki destek oranı yüzde 75’in üzerinde” belirlemesi yapıldı. Bir ilginç açıklamada  İçişleri Bakanı Christophe Castaner’dan geldi, göstericilerin mobilize olmasında aşırı sağ Ulusal Birleşme Hareketi (RN) lideri Marine le Pen’in etkin rol oynadığını söyledi. Ancak göstericilerin bu “karmaşık profiline” rağmen, hayat pahalılığını ve alım gücünün giderek düşmesini, akaryakıt zamlarını protesto etmesi toplumsal bir sorun olarak ortada durmaktadır.

CGT (Genel İş Sendikası) EYLEME ÇAĞIRDI

Hükümete karşı düzenlenen protesto gösterilerinde son bir yıldır genel grev çağrıları yapan sendika, alım gücünün düşmesi, gelir düzeyindeki adaletsizliğin ortadan kaldırılması, sosyal yardımlardaki kesintilerin iptali ve asgari ücretin artırılması için halkı düzenlenecek sokak eylemlerine çağırdı. 1 Aralık günü ülke çapında düzenlenecek eylemler, “sarı yeleklilerin” eylemleri ile birlikte hükümete geri adım attırmayı amaçlamaktadır. Eylem çağrısında, “Neoliberal politikaları sürdüren Emmanuel Macron ve hükümetin dar gelirlilerin hayat şartlarını iyileştirmek için acilen harekete geçmesi gerektiği“ belirtildi.