Home , Köşe Yazıları , Fransa, Ekonomik Çıkarlar İçin Diktatöre ‘evet’ Diyor! – Selma Akkaya

Fransa, Ekonomik Çıkarlar İçin Diktatöre ‘evet’ Diyor! – Selma Akkaya

Fransa Gündemi      

Fransa, Türkiye konusundaki iki yüzlü siyasetinde hız kesmiyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Hollanda’nın Türk bakanları konusundaki tavrından sonra, „Bizim Avrupa’ya ve Türkiye’ye ihtiyacımız var. Türkiye’nin de Avrupa’ya. Her konuda olduğu gibi bu konuda da diyaloğu teşvik etmeliyiz.“ diyerek Türkiye ile olan stratejik ortaklık konusunun altını bir kez daha çizdi.

Fransa Cumhurbaşkanı geçtiğimiz hafta Ermenistan cumhurbaşkanı Serge Sargsian Elysee’de ağırlamış ve diplomatik anlamda bir dizi görüşme gerçekleştirmişti. Bu hafta ise Elysee’nin konuğu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’di. Aliyev’i ağırlayan Hollande’ın Aliyev üzerinden Türkiye mesajı ise „bizim Türkiye’ye ihtiyacımız var“ oldu. Elysee’den iki ülke arasında ulaştırma, iletişim, teknoloji ve kamu hizmetleri alanlarında işbirliği anlaşmalarının imzalandığı duyurulurken, Hollande’ın Türkiye mesajı, ipleri Türkiye elinde olan Azerbaycan ile ekonomik işbirliğini garantileme amacını taşır niteliğindeydi.

Hollande’ın sırayla önce Ermenistan Cumhurbaşkanı ve devamında Azerbaycan Cumhurbaşkanını kabul etmesi basın tarafından Fransa’nın iki ülke arasında ara-bulucu rolümü oynadığı yorumlarına neden oldu. Bu yoruma neden olan ise Dağlık Karabağ sorununu görüştüklerini belirten Hollande’ın; „Yukarı Karabağ sorununda statükoyla bir yere varılamaz. Çatışmaların uzun sürmemesi gerekiyor. Minsk Grubu toplantılarında da diyaloğun yeniden başlatılması yönündeki çabamızı sürdürdük.“ ifadelerini kullanmasıydı.

Hollande, Fransa’nın Azerbaycan ile diplomatik görüşmelerini sürdürürken bölgesel çıkarlarını garantilemek için Erdoğan’a göz kırparken, Çarşamba sabahı birçok sivil toplum örgütü ve çeşitli Fransız bakanlık siteleri „Osmanlı torunları“ isimli Erdoğan’ın diktatörlüğünü isteyen internet hacker grubu tarafından saldırıya uğradı.

Ekonomi bakanlığına ait Twitter hesabı, Sınır Tanımayan Doktorlar, Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppe, Af Örgütü ve çeşitli finans dergilerinin Twitter hesabına yapılan saldırıda; „Almanya ve Hollanda Nazi’dir. Bu size ufak bir Osmanlı tokadıdır. 16 Nisan’da Görüşmek Üzere. Ne mi yazdım. Türkçe öğren“ mesajı yazıldı.

Çarşamba sabahı 7.35’de yapılan saldırısı hakkında anında soruşturma başlatıldı. Le Figaro gazetesinin haberine göre internet ortamından gelen saldırılarının Hollanda olarak gözüktüğü ve Hollanda’da yaşayan bazı Türk isimlerin tespit edildiği duyuruldu. Saldırılara ilişkin ilgili emniyet birimlerinin konu üzerinde Hollanda polisiyle ortak bir çalışma yapıldığı duyurulurken, Erdoğan taraftarlarının çizmeyi aştığı ifade edildi. Yapılan saldırıda kullanılan dilin ırkçılığı düşünüldüğünde, 16 Nisan’da „evet“ isteyenlerin kin ve düşmanlığı büyüttüğüne dikkat çekildi.

Fransa hükümeti ve Cumhurbaşkanı Hollande her fırsatta Türkiye ve Erdoğan dostluğuna neden atıfta bulunuyor. Türkiye ile özellikle nükleer enerji konusunda yeni anlaşmalar peşinde olan Fransa, Türkiye pazarındaki payını kaybetmek istemiyor. Bu nedenle Fransa, Almanya ve Hollanda gibi bir tutum izlemekten kaçınıyor. Fransa ekonomik ve bölgesel siyasi çıkarları için diktatöre göz yummayı yeğlerken, Avrupa’nın diğer ülkeleri karşısında önümüzdeki günlerde nasıl bir tutum izleyeceği ise merak konusu!