Home , Haberler , FKP; “KA Joaquin Bir Çatışmada Değil, Devletin Ordusu Tarafından Katledildi”

FKP; “KA Joaquin Bir Çatışmada Değil, Devletin Ordusu Tarafından Katledildi”

Haber Merkezi|22.12.2020| Davao City – Filipinler Komünist Partisi (FKP); 10 Aralık Perşembe günü katledilen Ulusal Demokratik Cephe Mindanao ada sözcüsü Alvin Luque’nin (KA Joaquin), Filipinler ordusunun iddia ettiği gibi bir çatışmada değil, bizzat ordu tarafından katledildiğini bildirdi.

10 Aralık’ta Uluslararası İnsan Hakları Günü vesilesiyle tüm dünyada çeşitli etkinlikler örgütlenirken, Alvin Luque (mücadele adı KA Joaquin Jacinto) henüz kimliği tespit edilemeyen bir yoldaşıyla birlikte, Tandgang City Hermenias Resort’te gece yarısı saat 01:00 civarında katledildiler.

Ordunun yaptığı açıklamada Luque, polis ve askerler tarafından göz altına alınmak istenmesine, ateş açarak karşılık verdiği için öldürüldüğünü söyledi.. FKP ise;yaptığı basın açıklamasında, “51 yaşındaki Luque’nun ölümünün bir suikast sonucu olduğunu, çünkü Luque’nun silahsız olduğunu ve daha önce geçirdiği felç rahatsızlığından sonra henüz tam olarak iyileşemediğiı için hala topallayarak yürüdüğünü” bildirdi.

FKP açıklamanın devamında, Luque’nun ciddi sağlık sorunları nedeniyle Filipinler Ulusal Demokrat Cephe’nin (FUDC) Mindanao merkezinden belli bir süre için çekildiğini belirtti. “Luque birkaç ay önce maruz kaldığı ağır düşman darbelerinden dolayı ciddi fiziksel rahatsızlıklarının başgösterdiğini ve yürüyemediğini söylemişti.” dedi.

FKP, Luque cinayetinin aydınlatılması için, tarafsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu ve “bu alçak cinayeti işleyenler cezasız kalmamalı” dedi. „Ka Joaquin cinayetinin ardındaki tüm gerçekleri açığa çıkartmaya ve bağımsız bir kurum aracılığıyla tarafsız bir soruşturma başlatmaya çalışıyoruz.” dedi. FKP yaptığı açıklamada, operasyona dahil olan askeri birlikleri, bildiklerini kamuoyuyla paylaşmaya çağırdı.

Luque geçmişte Davao City’de ünlü bir aktivist ve bir profösördü. Uzun süre aldığı tehditler, üzerine atılı suçlarsan kaynaklı açılan davalar nedeniyle 2009 yılında Yeni Halk Ordu üssüne sığındı. Çok hızlı bir şekilde adapte oldu ve kendisini geliştirdi.