Home , Dünya , FARC bildirisi: FARC, esir değişiminde ısrar ediyor

FARC bildirisi: FARC, esir değişiminde ısrar ediyor

farcrehinelerKOLOMBİYA | 20 – 02 – 2009 | Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri FARC, bir bildiri aracılığı ile esir değişimini sağlayacak bir anlaşma yapılması konusundaki isteklerini tekrarladı. İki maddeden oluşan kısa bir açıklama yapan FARC Sekreteryası, aralarında iki politikacının da bulunduğu 6 rehineyi tek taraflı olarak serbest bırakmalarına dikkat çekerek gerillanın vermiş olduğu sözü tuttuğunu, „Barış İsteyen Kolombiyalılar“ komitesiyle yapmış oldukları görüşme ekseninde üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini vurguladı.

Yazılı metin geçen cuma günü, Kolombiyalı muhalif senatör Piedad Cordoba’nın internet sitesinde yayınlandı. FARC, açıklamasında Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula de Silva’ya geçen pazar ve perşembe günü, serbest bırakılan sivil ve asker rehinelerin teslimindeki lojistik desteği için teşekkürlerini bildirdi. Ayrıca örgüt, „Barış İsteyen Kolombiyalılar“ grubuna da seslenerek politik çözüme dair ortak mücadeleye çağırdı.

4 Şubat 2009 tarihli bildiri, geçen hafta perşembe günü Valle del Cauca bölgesinin eski milletvekili Sigifrido Lopez’in teslim edilmesi esnasında FARC tarafından senatör Piedad Cordoba’ya verilmişti.

6 esirin de teslim edilmesiyle birlikte FARC’n elinde polis ve askerlerden oluşan 22 kişi esir olarak bulunuyor. Örgüt, Kolombiya resmi makamlarına bu kişileri, şu an Kolombiya hapishanelerinde bulunan 500’ün üzerindeki tutsak gerillalar ile değiştirmeyi öneriyor.

Ancak, Kolombiya Devlet Başkanı Uribe, gerillaların serbest bırakılmasının koşulu olarak, onların FARC saflarına katılmamasını öne sürüyor.

Telesur Kanalı’nın tam metnini yayınladığı bildiri şöyle:

 1. Elimizdeki altı esirin tek taraflı olarak serbest bırakılmasıyla, „Barış İsteyen Kolombiyalılar“ grubuna verdiğimiz sözü tutarak yapılan anlaşmaya uyduğumuzu göstermiş bulunuyoruz. Hükümetin engel oldugu esir değişimi anlaşmasının önünü açmaya katkıda bulunacak bu çabaları destekliyoruz. Kolombiyalılar, hem devletin hapishanelerinde tutsak olan gerillaların hem de dağdaki esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak olan esir değişimi anlaşmasının yerine getirilmesine dair isteklerini dile getirmişlerdir.

2. Brezilya Hükümeti’ne ve Devlet Başkanı Lula Da Silva’ya, esir değişimi sürecinin olumlu bir şekilde sonuçlanmasını asıl olarak sağlayan lojistik desteği için teşekkür ederiz. Ayrıca uluslararası ölçekteki desteğe ve Barış İsteyen Kolombiyalılar grubuna teşekkürlerimizi sunarız. Samimi niyetimiz ve çağrımız, esir değişimi anlaşması ve savaş-barış noktasında son derece kritik aşamadaki soruna politik bir çözümün ortak bir şekilde aranıp bulunmasına dair ısrarımız yönündedir.

FARC Merkez Kurmay Heyeti Sekreteryası, 4 Şubat 2009

Telesur; 9 Şubat 2009, İspanyolca’dan Çeviren: Canan Ateş