Home , Avrupa , Eutelsat Protesto Edildi

Eutelsat Protesto Edildi

PARIS |11.05.2017| AKP ve Eutelsat’ın kirli işbirliği ile kapatılmak istenen Kürt televizyon kanalları için protesto eylemleri devam ediyor. Paris’te Eutelsat binası önünde Salı günü yapılan kitlesel basın açıklamasıyla başlayan çadır eylemi Çarşamba günü de devam etti.

Creil ve Villiers Le Bel Demokratik Kürt Toplum Merkezi meclis üyeleri Eutelsat binası önünde açtıkları bilgilendirme standında AKP DAİŞ zihniyeti ile Eutelsat’ın kirli ilişkisini anlatan bildiriler dağıttı.

Eylemde kapatılmak istenen Kürt televizyon kanallarının logoları ile “Erdoğan Eutelsat sansürüne hayır” pankartı açıldı. Eylemciler, Kürt halkının her yerde eylem halinde olmaları ve faşist Türk devleti ile Eutelsat ortaklığını teşhir edip televizyon kanallarına sahip çıkma çağrısında bulundu.

Hollanda Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DemNed) de aynı amaçla Den Haag’daki Hollanda Parlamentosu önünde bir protesto eylemi organize etti. Eylemde bir konuşma yapan DemNed Eşbaşkanı Aliye Varto, Türk devleti ile işbirliği yapan Eutelsat’ı sert bir dille eleştirdi. Batılı hükümetlerin sessizliğine de tepki gösteren Varto, kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulundu.

Avrupa’nın birinci operatörü Eutelsat, Türkiye’nin talebi üzerine 14 Nisan günü dağıtıcı şirketler aracılığı ile Stêrk TV, News Channel ve Ronahi TV’nin yayınların durdurulması talimatını vermişti.

Eutelsat daha önce de Kürt televizyon kanallarının yayınlarını durdurmuştu. Bu nedenle Kasım 2016’da Eutelsat, Paris Ticaret Mahkemesi tarafından mahkum edilmişti. Mahkeme, Kürt televizyonları Med Nuçe ve Newroz TV’nin yayınlarının yeniden başlatılması talimatını vererek, Eutelsat’ı tazminata mahkum etmişti. Her iki televizyonun yayını Ekim 2016’da Türk makamlarının talebi üzerine durdurulmuştu.

Kürt TV temsilcileri Belçika Gazeteciler Sendikası ile görüştü

Uydu şirketi Eutelsat’ın Stêrk TV, Ronahî TV ve News Channel’in yayınlarını durdurma kararı hakkında her üç kanalın temsilcilerinden oluşan bir heyet Belçika Gazeteciler Sendikası’nın müdürü ile görüştü.

Görüşmeye katılan Belçika Gazeteciler Sendikası Direktörü Pol Del Tour, bu konuyu gündemleştirerek, Avrupa Gazeteciler Kongresi’ne götüreceklerini söyledi.

Stêrk TV adına Gülistan Çiya İke, Ronahî TV adına Bunyad Cizîrî ve News Channel adına Evrim Dengiz’den oluşan heyet, Belçika Gazeteciler Sendikası’nı ziyaret ederek, Eutelsat’ın her üç kanalın yayınını durdurma kararı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sendika Direktörü Pol Del Tour ise Türkiye’de medya ve basının üzerindeki baskı hakkında bilgi sahibi olduğunu ve en kısa zamanda bu konuyu gündemleştireceğini belirtti.

Önümüzdeki hafta Avrupa Gazeteciler Birliği’nin kongresi Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılacak ve Belçika Sendikası bu konuyu orada gündeme getirecek. Aynı zamanda da Eutelsat’tan durum hakkında bilgi alınacak. (ANF)