Anasayfa , Dünya , Ermenistan askeri kayıp sayısını 2.317 olarak açıkladı

Ermenistan askeri kayıp sayısını 2.317 olarak açıkladı

Haber Merkezi|15.11.2020|Ermenistan Sağlık Bakanlığı 27 Eylül’de başlayıp 10 Kasım’da sona eren Ermenistan-Azerbaycan savaşına dair askeri kayıp sayısını güncelledi. Kelbecer’de ise Ermeni nüfus yaşadığı bölgeyi terketmeye devam ediyor. Bazı aileler gitmeden önce evlerini yakıyor. Bölge 15 Kasım’da Azeri güçlerin kontrolüne geçecek.

Ermenistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Alina Nigoğosyan bugün yaptığı açıklamada 2.317 askerin  hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakanlık bu sayıya kimliği belirlenemeyen askerlerin de dahil olduğunu bildirdi.

Bu sayı savaşın son gününde Ermenistan resmi makamları tarafından açıklanan sayıdan yaklaşık olarak bin kişi daha fazla.

Azerbaycan ise savaş boyunca askeri kayıplarına dair resmi bir açıklama yapmadı.

Savaşta her iki taraftan 143 sivilin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Öte yandan yarın Azeri güçlerine teslim edilecek Kelbecer bölgesinde Ermeni nüfus yaşadıkları bölgeleri terketmeye devam ediyor.

Reuters ajansı muhabiri, devir öncesinde Çarektar köyünden izlenimlerini paylaştı.

Muhabir köyü terkeden ailelerden altısının evini yaktığını bildirdi. Reuters’ın konuştuğu bölge sakinleri, evlerini, Azeri güçlerinin eline geçmesini istemedikleri için yaktıklarını söylediler.

Bölgenin 10 Kasım’da varılan anlaşma gereği 15 Kasım’da Azeri güçlere devredilmesi gerekiyor. Ajansa konuşan bir köy sakini köyü neden terkettikleri sorulduğunda öldürülmekten korktuğunu söyledi. Aynı kişi “Akrabalarımızın tüm mezar taşlarını burada bırakıyoruz. Kabus bunun için doğru kelime değil” diye konuştu.

Ermenistan’da Eçmiadzin’de bulunan Tüm Dünya Ermenileri Katolikosluğu’ndan ise Şuşi’deki Ğazançesots Kilisesi’nin duvarlarına yazılar yazılmasına kınama geldi.

Açıklamada “Olanları bir vandalizm olarak görüyor ve şiddetle kınıyoruz” dendi.  Şuşi’nin (Şuşa) Azerbaycan’ın kontrolüne geçmesinden sonra kentteki kilisenin duvarlarına yazılar yazıldığı görülmüştü.

Bugün ayrıca Ermenistan saatiyle 18.00’de başkent Yerevan’da halk toplanarak savaşta ölenler için mum yaktı ve hayatını kaybeden askerleri andı.

(AFP, Reuters, BBC, Ermenistan Kamu Radyosu)