Anasayfa , Haberler , “Elazığ Hapishanesinde Açlık Grevinde 28.Gün”

“Elazığ Hapishanesinde Açlık Grevinde 28.Gün”

Türkiye|28.11.2017|Elazığ T Tipi Hapishanesi’nde kadın tutsakların başlattıkları açlık grevi 28’inci gününe girerdi. Tutsakların sağlık durumuna ilişkin herhangi bir bilgi alınmazken, Fethiye Ok isimli tutsağın 15 Kasım’dan bu yana hücrede tutulduğu biliniyor.

Elazığ T Tipi Hapishanesi’nde başlatılan açlık grevi 28.gününe girdi. C-4 koğuşunda süresiz açlık grevi devam ederken, D-6 koğuşundaki tutsaklar 4 günlük aralıklarla dönüşümlü olarak greve destek veriyor. Tutsaklar kimlik dayatmasını kabul etmediği için görüşlere çıkarılmıyor. Ailelerin hapishane savcılığına yaptığı birçok başvuru ise sonuçsuz kaldı.

Fethiye 15 Kasım’dan bu yana hücrede

Tutsaklar tek tip kıyafet dayatması, tek sıra halinde sayım istenmesi, koğuş baskınları gibi uygulamaların yanı sıra hapishane de kullanılmak üzere farklı bir kimliğin dayatılması nedeniyle 1 Kasım’dan bu yana açlık grevinde.

Kimlik dayatması nedeniyle mektup, telefon, görüş haklarından mahrum edilen tutsaklar avukatlarıyla bile görüştürülmüyor. Hapishanelerde onur kırıcı tavırlar, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakılan kadınlar daha önce çeşitli mesajlarla direnişe devam edeceklerini söylemişlerdi.  Tutsaklardan Fethiye Ok ise 15 Kasım’dan bu yana hücrede tutuluyor. Görüş yasağı nedeniyle aileleriyle görüşemeyen tutsaklardan D-6 koğuşunda kalan Dersim Konak, Gamze Daş, Elif Çelik, Çiğdem Kılıç, Gizem Yamaç’ın açlık grevine devam ettiği öğrenildi.

‘Hapishane`deki yangın tedirginlik verilmek için çıkarıldı’

19-22 Aralık 2000 tarihinde dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk tutsakların hayatını kurtarmayı amaçladıklarını beyan ettiği ‘Hayata Dönüş’ adı verilen operasyon ile 32 kişinin katledilmesine sebep olmuştu. Operasyon Bayrampaşa Hapishane’sinde çıkarılan bir yangın ile başlamıştı. 15 Kasım’da Elazığ Hapishane’sinde kampüs içerisinde çıkan yangının sebebi ise ‘tatbikat’ olarak açıklandı. Ailelere göreyse yangın tatbikattan çok aileler ile tutsaklara gözdağı vermek ve tedirginlik yaratmak amacıyla çıkarıldı.

Baro ileriki günlerde bir araya gelecek

Tutsak yakınları “Çocuklarımız insanca bir muamele istiyor, esir muamelesi görmek istemiyor. Her ne olursa olsun çocuklarımıza destek vereceğiz, yanlarında olacağız” derken İHD Diyarbakır Barosu Hapishane Komisyonundan Avukat Öykü Çakmak ise Baro’nun ileriki günlerde süreçle ilgili bir araya geleceğini söylüyor.

Öte yandan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Veli Ağbaba’nın da hapishane yönetimine dilekçe vermesi bekleniyor. (jinnews)