Karaburun’dan Havalanan Martı Maria, Dünyaya Kadının Gücünü Anlatıyor!
“Ben Maria,
Maria Yerşevskaya Suphi.
1921 yılında eşim Mustafa Suphi ve yoldaşlarımız – 15 kişi – gözlerimin önünde katledilip Karadeniz’e atıldılar. Ben aylarca esir tutuldum, cinsel saldırıya uğradım. Aynı şekilde katledilip Karadeniz’e atıldım…
Ölümlerin en acısı, meğer unutulmakmış!”
– Martı Maria’nın metninden –
Sanatçı Şıhali Yalçıner’in yönetmenliğini üstlendiği ve oyuncu Mürüvvet Barış’ın hayat verdiği Martı Maria adlı tiyatro oyunu, Karaburun’dan başladığı yolculuğuyla dünyaya kadının umudunu ve değerini hatırlatıyor.
Yönetmen Şıhali Yalçıner, Karaburun ilçesine bağlı Ambarseki Köyü’ndeki eski bir zeytinyağı fabrikasını sanat atölyesine dönüştürerek başlattığı 3 K Kavimler Kapısı projesiyle, yeni bir sanat eserini dünyaya tanıtıyor.
Çehov’un Martı tiradından esinlenerek dönüştürülen bu eser, Kenan Karabağ’ın Ardahan’da yaşayan Malakanlar üzerine yaptığı araştırma sürecinde izine ulaştığı, TKP’nin kurucu önderlerinden Mustafa Suphi’nin eşi Maria Suphi’nin yaşam öyküsüne uzanıyor. Bu öykü, Maria Suphi ve unutulmaya yüz tutmuş kadınların yaşamlarını yeniden hatırlatıyor.
Yeni Kadın olarak, Maria Suphi’yi ve katledilen, şiddete uğrayan tüm kadınları unutturmamak için Martı Maria tiyatro oyununu kitlelerle buluşturmak istiyoruz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlediğimiz bu tiyatro gösterisine sizleri davet ediyor, desteğinizi bekliyoruz!
Yeni Kadın