Home , APP , Duisburg’da Kürtaj Yasağına Karşı Eylemi

Duisburg’da Kürtaj Yasağına Karşı Eylemi

DUİSBURG|31.05.2021|”Bedenizim Bizimdir, Benim Bedenim, Benim Kararım. Kürtaj Toplumsak Haktır, Yasaklanamaz” Şiarı ile Yeni Kadın Duisburg bir eylem düzenledi. Cumartesi günü 11.00-13.00 saatleri arasında Duisburg’un Hamborn semtinde bulunan pazar alanında Yeni Kadın stand açtı.  Almanca ve Türkçe anonsların yapıldığı etkinlikle İstanbul Sözleşmesinin yürürlüğe geçirilmesi talebinde bulunarak, Kürtaj yasağına dair bilgilendirme yapıldı.
Yeni Kadın adına yapılan açıklamada “Almanya’da ceza kanununun 218. maddesi kürtajı cezai işlem gerektiren bir suç olarak tanımlar ve 150 yıldır yürürlüktedir. 218a maddesinde de kürtajın cezadan muaf tutulacağı durumlar sıralanır ve kadınların danışma hizmeti almadan kürtaja karar vermesi engellenirken, gebeliğin 12 haftayı geçmemesi şart koşulur. §218, Alman İmparatorluğu’nun ceza kanununa 1871’de zorunlu doğurma olarak dahil edilip, kürtaj cezalandırılabilir bir suç haline getirildi. İhlali halinde, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası belirlendi. 19. yüzyılın sonlarında korunma yöntemlerinin tabu olmaktan çıkması ve gelişmesiyle doğum oranı düşünce, iktidarlar doğum kontrollerini; “ulusal tehlike”, “kanserli ur” vb. olarak nitelendirdiler. Kürtaj yasaklarına karşı kadınlar 1931’e kadar ciddi mücadeleler verdiler. Ancak Hitler’in iktidara gelmesi ve faşizmin yükselmesiyle birlikte, kadının bedeni üzerindeki karar hakkı bir kez daha engellendi. Kürtaj, “Ari” kadınlar için kesinlikle yasaklandı ve 220 yasası (bugünkü §219a) yürürlüğe girdi. “Ari olmayan” ve engelli kadınlar, zorla kısırlaştırmaya büyük bir imha politikasına maruz bırakıldılar. 1970’lerde, kürtajı 12. haftaya kadar bazı durumlarda ücretsiz ve “yasal” gerçekleştirebilme, kürtaj sürecine dair bilgi alma hakkı kazanılmış ve paragraf 218 yeniden düzenlenmişti. 1990’da iki Almanya’nın birleşmesiyle, §218 tekrar düzenlendi ve Doğu Almanya’da ki yasa “kabul edilerek”, sözde kürtaj üzerindeki “yasak kaldırıldı” ve ücretsiz olması kabul edildi. Ancak §218’e “a” bendi eklenerek kürtaj öncesi gebe kadının devlet onaylı bir kuruma danışıp, danışmanlık belgesini alma zorunluluğu eklendi. Dolayısıyla kürtaj yeniden koşullara bağlandı.” dendi.
Türkiye ve Türkiye Kürdistanlı insanların yoğun yaşadığı bölgede açılan stand göçmen ve yerli kadınların ilgisini çekti. Eylem esnasında kadın mücadelesine dair şarkılar çalındıktan sonra, Yeni Kadın olarak kürtajı, “Benim Bedenim, Benim Kararım” şiarıyla kendi yaşamımız ve bedenimiz üzerinde söz ve karar sahibi olmamızı mümkün kılan toplumsal bir hak olarak savunuyoruz. denilerek eylem sonlandırıldı.