Home , Haberler , DİSK, KESK ve TMMOB’tan üretimi durdurma çağrısı

DİSK, KESK ve TMMOB’tan üretimi durdurma çağrısı

IMG_0275İstanbul: DİSK, KESK, TMMOB gerçekleştirdiği DİSK Genel Merkezi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısı ile Türk devletinin katliamlarını protesto etmek için 29 Aralık’ta üretimden gelen güçlerini kullanarak hizmet vermeyeceklerini duyurdu.

AKP’nin savaş ve baskı politikilarına karşı üretimden gelen gücümüzü kullanacağız diyen konfederasyonlar “Sonda söyleyeceğimizi baştan söyleyelim. Endişeliyiz. Endişemiz büyük!” dedi.

“Gerçekleştirilen basın toplantısına havuz medyasının gelmediği görlürken konuya ilişkin Kani Beko basına seslenerek “Gördüğnüz gibi biz bizeyiz. Bu süreçte dayanışma ve beraberliğe ihtiyacımız daha fazla” dedi. Konuşmanın adına konfederasyonlar adına açıklamayı okuyan Beko şunları sçyledi. Siz basın emekçileri de yakından tanıksınız ki; emek ve meslek örgütleri olarak defalarca kez, siyasi iktidarın, savaş politikalarını tırmandırarak ülkemizi sürüklediği “uçuruma” dikkat çektik. Çocukların, kadınların, gençlerin, yoksulların kanının aktığı, anaların gözyaşının kurumadığı, insanlarımızın yıllarca unutamayacakları acılar yaşayacakları ve iki halkın birarada yaşama umudunun gittikçe tükendiği bir savaşa ne içeride ne de dışarıda aslı razı olmadığımızı her alanda dile getirdik. Endişelerimizi, taleplerimizi ve çözüm önerilerimizi her fırsatta ve her zeminde dile getirdik.

Halkın barış isteğini haykırmak için 10 Ekim’de Ankara’da yapmaya çalıştığımız uyarı mitingi kana bulandı, isimlerini tek tek burada sıralamanın mümkün olmadığı, onur duyduğumuz 101 insan katledildi, onlarcası yaralandı. Dünya kamuoyunda lanetlenen bu cani saldırı açığa çıkartılıp tüm sorumluların yargı karşısına çıkartılması gerekirken, 10 Ekim Katliamı protestolarıyla ilgili bizlere soruşturma açıldı.Dünyanın başka bir köşesinde göremeyeceğiniz öyle bir hukuksuzluk ki bu, sendika yöneticilerimizin yanı sıra avukatlarımız da soruşturma kapsamına alındı.”

İktidar kana doymuyor 

Türkiye Kürdistanı’nda gerçekleştirilen katliamlara değinen Beko, kanın durması gerekirken daha fazla ölmlerin yaşandığını belirtti. Beko konuşmasının devamında “Doğu ve Güneydoğu’da uygulanan sokağa çıkma yasakları, “savaş hali”ni andıran askeri yığınaklar, okulların, hastanelerin ve devlet dairelerinin karargâhlara dönüştürülerek çatışmaların bütün bölgeye yayılmasıyla birlikte ilçeler, şehirler abluka altına alınıp boşaltılmakta, yüzlerce insan evlerinden alınarak kapalı spor salonlarına hapsedilmekte, çocuklar ve kadınlar hedef alınarak katledilmektedirler. İnsan cesetleri günlerce sokaklarda bırakılmakta, almaya çalışan yakınlarına ateş açılmaktadır.

Devlet, yaklaşık 3 bin 800 öğretmeni savaş boyutundaki operasyon öncesi hizmet içi eğitim adı altında ilçelerden çıkarırken 40 bin öğrenciyi kaderlerine terk etmekle ve sağlık emekçilerini hastanelere hapsetmekle çok tehlikeli bir mesaj vermiştir. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere tüm kamu hizmetleri savaş düzenine göre yeniden dizayn edilmektedir.

Bölgede belediye eş başkanlarının tutuklanması, eğitim ve sağlık emekçilerinin can güvenliklerinin ortadan kaldırılarak kamu hizmeti yapamayacakları hale getirilmeleri, sokaklara topların, tankların yerleştirilmesi, iktidarın iddia ettiği gibi sorunun sadece “hendek” olmadığını; asıl niyetlerinin Güneydoğu’dan Ortadoğu’ya uzanan büyük bir bölgenin savaş alanı haline getirmek olduğunu göstermektedir.” dedi.

Beko son olarak katliam ve savaş politikalarını işaret ederek “Savaşa karşı barış için 29 Aralık 2015 Salı günü DİSK, KESK ve TMMOB olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak hizmet üretmeyeceğiz!

Aynı gün, öğle saatlerinde yerel örgütlerimizin belirleyeceği merkezi yerlerde kitlesel basın açıklamaları ile alanlarda olacağız. Bütün emek ve demokrasi güçlerini savaşa karşı kardeşliği ve barışı inşa etmek için alanlarda yan yana olmaya davet ediyoruz.”dedi.