Home , Dünya , Direne Direne Buluştular

Direne Direne Buluştular

PERU | 22 – 08 -2010 | Peru gerilla hareketi Aydınlık Yol’un kurucusu ve lideri Abimel Guzman, gerilla hareketinin eski iki numaralı ismi Elena Yparraguirre ile cezaevinde evlendi. Her ikisi de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Peru Cezaevi Enstitüsü şefi Ruben Rodriguez yaptığı açıklamada 75 yaşındaki Guzman ile 65 yaşındaki Yparraguirre’nin baıkent Lima’da ki Callao deniz üssü cezaevinde 15 dakikalık bir nikah töreni ile evlendiğini bildirdi. Yparraguirre, nikah için Lima’nın güneyindeki Chorillos kadın cezaevinden geçici olarak getirilmişti.

RPP radyosuna konuşan Rodriguez, evliliğin Yparraguirre yakınlarının şahitliğinde gerçekleştiğini söyledi. Törenden sonra “eşlerin bir süre şahitlerle konuştuğu”, ardından Yparraguirre’nin kendi cezaevine, Guzman’ın da hücresine götürüldüğü ifade edildi. Törene cezaevi şefi ve deniz subayları katılırken, Guzman’ın avukatı olayı medyadan öğrendi.

Avukat Alfredo Crespo, “Öngörülmüş ve hazırlanmıştı” dedi. Guzman, Yparraguirre ile evliliği özellikle evlilik ziyareti hakkından yararlanmak için istiyordu. Aydınlık Yol’un eski önderi son yıllarda bunun için mücadele ederken, devletin engel olmaya çalıştığı tepkisinde bulunuyordu. Bu nedenle Nisan ayında baskı oluşturmak için 2 günlük açlık grevi yapmıştı.

Cezaevi idari şefi çiftin gelecekteki ziyaret sistemine ilişkin henüz hiçbir şeyin oluşturulmadığını belirterek, ziyaret istendikinde koşulların değerlendirileceğini ifade etti.