Anasayfa , Avrupa , Devrimci Sanatçı Yılmaz Güney Hamburg’ta Anıldı..

Devrimci Sanatçı Yılmaz Güney Hamburg’ta Anıldı..

9 Eylül 1984’te Paris’te sürgünde yaşamını yitiren devrimci sinema yönetmeni, yazar, oyuncu Yılmaz Güney 32. ölüm yıldönümünde Hamburg’ta kitlesel bir etkinlikle anıldı.img-20160926-wa0000

ATİF-Hamburg’un her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yılmaz Güney anma etkiliğine bu yıl da katılım yoğun oldu.

Saygı duruşunun ardından Yılmaz Güney’in yaşamı ve mücadelesinin yer aldığı bir sinevizyonla başlayan etkinlikte, sinema ve tiyatro sanatçısı Barış Atay ve ATİK temsilcisi konuşmacı olarak yer alırken, kültürel bölümde ise ATİF Halkoyunları Ekibi, Grup Cemre, Mikail Aslan ve Cemil Qocgiri sahne aldı.

Güncel gelişmelerin yer aldığı sinevizyon eşliğinde yapılan açılış konuşmasında, Avrupa, Türkiye ve Kürdistan’daki gelişmelere vurgu yapılırken, geleceği “Kralın sofrasında diz çökenlerin değil,zulme karşı direnenlerin kazanacağının altı çizilerek, yapılması gerekenin her alanada mücadelenin bıkmadan, usanmadan yükseltilmesi olduğu belirtildi. ATİF’in 40., ATİK’in ise 30. mücadele yılında emperyalizme, faşiszme ve her türden gericiliğe karşı mücadelesinin devam ettiğine vurgu yapıldı.img-20160926-wa0004

Açılış konuşmasının ardından sahne alan Grup Cemre ise seslendirdiği türkü ve marşlarla etkinliğe coşku kattı.

Etkinlikte yer alan  ATİK temsilcisi ise ATİF’in 40.,ATİK’in ise 30 mücadele yılını selamlayarak başladığı konuşmasında, Türkiye’de 15 Temmuz  darbe sürecinin iktidar tarafından kullanılarak her renkten muhalif kesime karşı yoğun bir baskı uygulanarak, var olan direnç odaklarının sindirilmeye çalışıldığını belirtirken, ATİK olarak Kürt ulusunun Kendi Kaderini Tayin Etme Hakkını hep savunduklarını bundan sonra da savunmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Almanya’da Türk ve Alman devletinin ortak oparasyonuyla tutsak edilen ATİK’li 10 devrimcinin mahkeme sürecine de konuşmasında yer veren ATİK Temsilcisi, „“yoldaşlarımız her alanda olduğu gibi zindanlarda da direnmeye devam ediyorlar, bizler de onların bu direnişi ve mücadelesini sahipleniyor ve sonuna kadar onları yanında yer alacağımıza söz veriyoruz„ diyerek konuşmasını tamamladı.

14470534_1054739194594993_8371715216792069112_nVerilen aranın ardından söz olan Barış Atay ise gelinen aşamada Türkiye’de baskı görmek ya da tutuklanmak için solcu, devrimci yada Kürt olmanın gerekmediğini, yaşam hakkını savunmanın bile baskıya uğramanın, ya da tutuklanmanın yeterli sebebi olduğunu belirtti.

Sanat dünyasının bugün içinde bulunduğu durumada değinen Atay, Yeni Kapı Mitingi’nin bu durumu anlatan iyi bir örnek olduğunu ve o mitingte Yavuz Bingöl’ün medyaya yansıyan fotografının kendisi için çok şey anlattığını, bu fotografın diz çökenlerin acınası haline çok iyi bir örnek oluduğunu söyledi.

Sürecin  sistem muhaliflerinin çok yoğun bir baskı süreci olduğunu, önemli bir kesimin bu baskı sürecini çeşitli kaygılarla göğüsleyemediğini belirten Atay, “bir çoğumuz ‘benim bir çocuğum ve ailem var, sorumluluklarım var’ deyip direnç göstermekten, mücadele etmekten çekinci gösteriyoruz ama çocuğumuz için en anlamlı mücadele ona yaşayabileceği bir gelecek bırakma mücadelesidir„ diyerek her şart altında, her türlü kaygılara karşın baskıya, zülme karşı mücadelenin tek çıkar yol olduğunu söyleyerek sözlerini noktaladı.

 

 

 

 

 

 

 

14470383_1054738984595014_3151986485750949100_n

Son olarak sahne alan Cemil Qocgiri, Mikal Aslan ve grubu seslendirdikleri Kürtçe ve Türkçe ezgilerle kitlenin yoğun beğenisini kazandılar.

Yer yer devrimci- demokratik kurumların mesajlarının da paylaşıldığı etkinlik başarılı bir şekilde sonlandırıldı..