Home , Haberler , Devrimci şair ve yazar Vedat Türkali son yolculuğuna uğurlandı

Devrimci şair ve yazar Vedat Türkali son yolculuğuna uğurlandı

vedat turkali sonsuzluga ugurlandi

İstanbul: Devrimci şair ve yazar Vedat Türkali, bugün, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, öğle saatlerinde binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Şişli’de bulunan Teşvikiye Camisi’ne getirilen Türkali, aralarında HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Amed Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDK Eş Dönem sözcüleri Gülistan Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü, sanatçı Pınar Aydınlar, HDP’li milletvekilleri ve Türkali’nin yoldaşları ile çok sayıda devrimci, demokrat, yurtsever kurumun katıldığı törenle Zincirlikuyu Mezarlığı’na götürüldü. Türkali mezarının başında kendi dizeleri ve sloganlarla defnedildi.

 

Polis cenazeye saldırı girişiminde bulundu 

Türkali’nin cenazesinin ardından mezarlığa defnetmek üzere yürümek isteyen devrimci, demokrat ve ilerici güçlerin “yolda yürüme yasağı” bahane edilerek sık sık kesilirken, polis mezarlığa yakın bir noktada kitleye biber gazı ile saldırdı. Kitle sık sık “Vedat Türkali ölümsüzdür”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak saldırıya rağmen yürüyüşe devam etti.

 

“Rahat uyu! Yoldaşların hayallerini gerçekleştirecek”

Mezar başında açıklama yapan Akın Birdal, “Vedat yılmaz bir muhalifti, yılmaz bir komünistti ve davasından hiç ödün vermedi. Onun hayalleri ve özlemleri bize bırakılan bir vasiyettir. Onu hiçbir şekilde unutmayacağız. Rahat uyusun yoldaşları hayallerini gerçekleştirecektir” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise “Herhalde onurlu bir yaşam nasıl olur diye bir kılavuz yapılsa Vedat Türkali’nin yaşamını koyarız. Son dakikaya kadar ilkelerinden taviz vermedi. Emekli olmamış bir devrimciydi. Kendisi aramızdan fiziki olarak ayrılmış olabilir fakat geride sözleri kaldı. O barış savunuculuğunu en iyi şekilde temsil etmiş yegâne isimlerden biriydi ” sözleriyle konuşma yaptı.

Çok sayıda kişinin konuştuğu tören “barış” isteklerinin yinelenmesi ile sona erdi.