Home , Haberler , Desa’da komplo sonucu Hakan Lermi ve Serdar Kuru işten çıkarıldı

Desa’da komplo sonucu Hakan Lermi ve Serdar Kuru işten çıkarıldı

TÜRKİYE | 03 – 02 – 2011 | Bugün itibarıyla Desa’nın Düzce fabrikasında iki sendikalı işçi bir komplo sonucu işten çıkarıldı. Düzce’de üyelerimize yönelik son dönemlerde baskılar giderek arttı. İşverenin üyelerimize yönelik sürekli olarak performans ölçümleri uygulaması, üyelerimizin fabrika içinde adım başı takip edilmesi, kameraya çekme, sözlü ve psikolojik yönlü tacizler hız kesmeden sürüyordu.

Üyelerimize performans ölçüm belgeleri imzalatılmaya çalışıyor ancak üyelerimiz imza atmayarak durumu protesto ettiler. Daha sonrasında üyelerimizden performans ölçüm kağıtlarını imzalamadıkları için savunma istenildi ve ihtar verildi. Beş üyemize verilen ihtarlarda, yeterli performans sergilemedikleri, yeterli çabayı göstermedikleri, işçileri ayaklanmaya çağırdıkları şeklinde uyarı yapıldı. Daha sonrasında üyelerimiz savunmalarında işyerinde ayrımcılık uygulandığını, sendikalı olmayanlara dokunulmadığını yalnız kendilerine yönelik performans ölçümlerinin yapıldığını, bunun işten atmak için kullanılacağını, performans ölçüm kağıtlarında boş kalan bölümlerin idare tarafından rahatlıkla doldurulabileceği ve bu nedenle kağıtları imzalamadıklarını içeren bir savunma yaptılar. Bu uygulamaların bir psikolojik taciz(mobbing) olduğunu belirttiler. İdarenin bugün(28.01.2011) verdiği cevapta ise üyelerimizin görüşleri reddedilerek performans ölçümlerinin herkese uygulandığını içeren inandırıcılıktan uzak bir açıklama yapıldı.

Bunun yanında işverenin üyelerimizi işten atmak için uyguladığı yöntemlerden biri de işveren yanlısı işçileri üyelerimize karşı kışkırtmak. İşveren yanlısı Resul KARDÜZ adlı işçi bundan yaklaşık bir ay önce üyemiz olan Hakan LERMİ’ye başta olmak üzere sendika yöneticilerine ve tüm üyelere fabrika içinde hiçbir şey ortada yokken  ağır hakaretlerde bulunmuştu. Bunun üzerine üyelerimiz hem savcılığa suç duyurusunda bulundular hem de idareye şikayet ettiler. Aynı işçi dün provakatif bir şekilde yine üyelerimize ağır hakaretlerde bulundu. Üyelerimiz yine idareye şikayette bulundu. İşveren daha öncesinde olduğu gibi durumu yine “inceleyeceğiz” dedi. Ancak bugüne kadar Resul Kardüz hakkında hiçbir işlem yapılmadığı gibi Resul bugün üç günlük sağlık raporu alarak üyelerimiz Hakan Lermi, Reyhan Üstünel, Fatih Öztürk, Serdar Kuru, Davut Kara, Serdar Kuru hakkında suç duyurusunda bulundu. Fabrikada bulunan işveren Burak Çelet üyelerimizi tek tek ifade vermeye çağırmış ancak üyelerimiz yanlarında bir şahit olmadan ifade vermeyeceklerini söylemiştir.

Sonrasında ise, Resul Kardüz üyelerimizin kendisini darp ettiğini, boğazına sarıldıklarını küfür ettiklerini iddia ettiği suç duyurusu sonrasında bugün fabrikaya Jandarma gelerek adı geçen beş üyemizin ifadesini almak için karakola götürmüştür. Üyelerimiz öyle bir olayın yaşanmadığını ve sendikalı oldukları için bunların yapıldığını belirten bir ifade verdiler. Daha sonra fabrikaya dönen üyelerimizden Serdar Kuru ve Hakan Lermi adlı üyelerimiz idareye çağırılarak işten çıkartıldıkları belirtildi. İşveren hiçbir inceleme yapmadan hakaret eden Resul Kardüz’ü değil hakarete uğrayan üyelerimizi işten çıkardı. Hakan Lermi ve serdar Kuru adlı üyelerimiz performans düşüklüğü, iş disiplinine uymamak, Resul Kardüz’e saldırma gerekçelerini göstererek üyelerimizi işten çıkardı.  Üyelerimizi işten atmak için bahane arayan işveren komplo düzenleyerek üyelerimiz üzerindeki baskılarını artırmaya devam ederken bu tarz provokatif ortamlar yararlanmakta ve üyelerimize yönelik çeşitli hile yönetmelerine  başvurmaktadır. Bunlardan biri işyerinde kavga ortamı yaratıp kavga çıkartanları sendikalı işçiler olarak gösterip işten atmak.