Anasayfa , Haberler , Dersim’de operasyon bölgesine gitmek isteyen halk engellendi

Dersim’de operasyon bölgesine gitmek isteyen halk engellendi

000d748db3904bda5964e2fdeb086dabDERSİM |03-02-2013 | Türk ordusunun Pülümür Vadisi ve çevresinde başlattığı hava destekli operasyon sırasında çatışmanın yaşandığı belirtildi. Operasyon bölgesine gitmek isteyen halk ise polisler tarafından engellendi. BDP Dersim İl Yöneticisi Sinan Kırmızıçiçek, “3 yerde yol trafiğe kapatılmış. Yoğun helikopter trafiği var. Aldığımız duyumlara göre kırsal alanlar bombalanıyor. Dersim halkı olarak buna sessiz kalamayız” dedi.

Türk ordusunun Dersim’in Pülümür Vadisi’nde dün gece saatlerinde başlattığı operasyon sonucu Kutuderesi, Zağge ve Dokuzkaya bölgelerinde çatışmaların yaşandığı belirtildi. Operasyon bölgesine sabah saatlerinde askeri sevkıyat yapılırken, operasyona havadan helikopterler tarafından destek veriliyor.

BDP Dersim İl binası önünde toplanan çok sayıda kişi operasyon bölgesine gitmek için araçlara binerek, Pülümür Vadisi’ne doğru yola çıktı. Aralarında BDP PM Üyesi Mazlum Kayaalp, EMEP Dersim İl Örgütü yöneticilerinin de bulunduğu kitlenin önü Dersim Cem Evi’nin yanında özel hareket polisleri tarafından barikat kurularak, kesildi. Operasyon bölgesine gitmek isteyen kitlenin polis yetkilileri ile yaptığı görüşmelerden sonuç çıkmayınca halk, bu duruma tepki gösterdi.

Bir kişi polisin yol kapatmasına, “Barıştan bahsediyoruz, kardeşlikten bahsediyoruz. Ölen canlar bizden gidiyor. Bu ölümlere dur demek için vakit geldi geçti. Yeter artık, yeter bu zulüm. Neye seyirci kalacağız biz. Yani ölünce siz sevinecek misiniz? Devlet olarak sevinecek misiniz? Bütün halk olarak sevinecek misiniz? Kardeşlik diyoruz, barış diyoruz, yeter artık, yeter artık” diyerek, tepki gösterdi. Bir polis yetkilisinin, “Askerler yolda mayın taraması yapıyor. Bundan kaynaklı araçların geçişi yasaktır ve yürüyerek Nazımiye’ye gidebilirsiniz” demesinin üzerine bir başka kişi de, “Ne zamanda beri kobra tipi helikopterlerle mayın taraması yapıyorsunuz? Siz yürüyerek gidin Nazmiye’ye” diye yanıt verdi.

Yol üzerinde bekleyişe geçen kitleye hitaben konuşan BDP Dersim İl Yöneticisi Sinan Kırmızıçiçek, “3 yerde yol trafiğe kapatılmış. Yoğun helikopter trafiği var. Aldığımız duyumlara göre kırsal alanlar bombalanıyor. Biz Dersim halkı da buna sessiz kalamayız. Operasyon bölgesine yürümek istedik, burada önümüzü kestiler. Biz bu uygulamayı nefretle kınıyoruz” dedi. Dersim’de 1938 katliamını yapan zihniyet ile bugünkü zihniyet arasında bir fark olmadığını belirten Kırmızıçiçek, “Bugün yine dağlarımız bombalanıyor, bu gün yine evlatlarımız kimyasal silahlarla katlediliyor. Biz dün olduğu gibi bugün de direneceğiz. Yarında direnmeye devam edeceğiz. Bir an olsun özgürlük mücadelemizden bir adım dahi geri atmayacağız” diye konuştu.

Açıklamanın ardından kitle, 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eyleminden sonra kitle dağıldı.

Dersim’in Pülümür Vadisi ve çevresinde başlatılan operasyon devam ederken, BDP Dersim İl Örgütü yarın saat 12.00’de operasyonları kınamak amacıyla Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yapacak.