Anasayfa , Avrupa , Nürnberg ve Augsburg`da Hrant Dink anıldı

Nürnberg ve Augsburg`da Hrant Dink anıldı

100MEDIASIMAG1290AHM-20-01-2015- Nürnberg Demokratik Güç Birliği Platformu, Ermeni soykırımının 100. ve Ermeni Gazeteci Hrant Dink’in katledilişinin 8. yılı dolayısıyla Nürnberg’te  200 civarında insanın katıldığı  bir anma etkinliği düzenledi.  Villa Leon’un bahçesinde  Hrant anısına dikilen ağacın altında 8 tane mum yakılarak, saygı duruşu yapıldı. Ayrıca etkinlik öncesi Lorenz Kilisesi önünde Ermeni Derneklerince düzenlenen Hrant anmasına da destek verilerek,  soykırımın 100. yılında  “Hepimiz Hrantız” sloganları haykırıldı.

Demokratik Güç Birliği adına yapılan açıklamada, Dink’in bizzat devlet güçlerinin yönlendirmesi sonucu  katledildiği vurgulanarak, cinayetin gerçek sorumlularının  şimdiye kadar aydınlatılmamasına tepki gösterildi. Açıklamada, devrimci ve demokrat kesimlerin Dink Cinayeti’nin peşini bırakmayacağına da dikkat çekilerek “Biz bitti demedikçe bu dava bitemez” denildi. Etkinlikte, 1915  Ermeni soykırımından Hrant`a uzanan süreçten katliam görüntülerinin yeraldığı  bir sinevizyon  gösterimide  yapıldı.

ZARAKOLU: ERMENİLERDEN EN KÜÇÜK İZ BIRAKILMADI

Programda bir konuşma yapan yazar, insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu, Türk devletinin Ermeni Katliamı ile yetinmediğini; 1915’den sonra da katliamlara süreklilik kattığını belirtti. “1980 askeri darbesi de esasen bir Ermeni ve Kürt katliamıdır” tespitini yapan Zarakolu, “1980’de, geriye kalan Ermeni devrimcilerinin tümü işkenceden geçirildi. Ermeni yerleşim yerlerinin tümünün de isimleri tamamen değiştirildi ve Ermenilerden en küçük bir iz bırakılmamaya çalışıldı” dedi.

“Son Ermeni olan Hrant Dink de katledilerek, böylece Ermeni Katliamı tamamlanmış oldu” diyen Zarakolu, Türk devleti ve DAİŞ arasında benzerlik kurarak, şöyle dedi: “Geçmişte Ermenilere yapılanlar bugün de Kürtlere yapılıyor. DAİŞ gibi katiller ordusu Kürt halkının başına bela edildi. Kobanê’de, Şengal’de öldürülemeyen Kürtler aç ve susuz şekilde, doğa koşullarında imha edilerek, 1915’de Suriye çöllerinde yapılan Ermenilere dönük katliamın benzeri Kürtlere yaşatılmak isteniyor.”

ROBOSKİ’Yİ AYDINLATMAYAN DEVLET TARİHİYLE NASIL YÜZLEŞECEK?’

‘Kürtlerin oldukça dikkatli davranması gerektiğine’ işaret eden Zarakolu, “İkinci Dünya Savaşı’nda yine katliamcı olan Hitler Almanyası yüzüstü çakılarak kendi tarihiyle yüzleşmek zorunda kalmıştır. Türk devletinin tarihi  katliamlar  tarihidir. Halen Roboski Katliamı’nı yapanlar bile açıklanmazken böyle bir devletten tarihiyle yüzleşmeyi nasıl bekleyeceğiz ?” diye konuştu.

Şair Habib Bektaş  etkinlikte kısa bir konuşma yaparak,  Hrant`a yönelik yazdiği şiirlerini kitleyle paylaşti.

Etkinlikte, Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar, Ahmet Tirgil ve Erdoğan Ateş`in , Ermenice, Kürtçe ve Türkçe  ezgilerden oluşan müzik sunumunda duygulu anlar yaşandı.

 

 

100MEDIASIMAG1287100MEDIASIMAG1293100MEDIASIMAG1295100MEDIASIMAG1286

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100MEDIASIMAG1290

 

 

 

 

10914847_346875205504368_6272095888033191756_o100MEDIASIMAG1287

 

 

 

 

 

 

AUGSBURG`DA PANEL VE ANMA ETKİNLİĞİ;

ATiF`e bağlı olarak faaliyet sürdüren Augsburg Enternasyonal Kültür Merkezi tarafından AKM salonunda düzenlenen “Soykırımın 100. yılında Hrant,Buradayız Ahparik” anmasına ilgi yoğundu.İlerici,devrimci demokrat çevrenin yanısıra, Süryani, Asuri derneklerinin yöneticilerinin ve Ermeni kitlenin katılımı oldu.Etkinlikte 250 civarında kişi yer aldı.

EKM adına yapılan açılış konuşması ve saygı duruşunun ardından sinevizyon gösterilerek Panele başlandı.

Panelin konuşmacılarından ATiK Temsilcisi Mahmut ÖZKAN : Türk devletinin Osmanlıdan bu yana özellikle, ittihat ve terakki  eliyle 24 Nisan 1915 de start vererek, Alman Emperyalizminin desteği ve Hamidiye alaylarının katkısıyla, Ermeni ve Süryani ulusuna yönelik yapılan kıyımda, 1,5 milyon insanın kurşunlanarak,yakılarak,aç susuz çöllerde bırakılarak,diri diri gömülerek soykırıma tutulmasını,utanç yılını unutmadık ,unutmayacağız.Soykırımdan Hrant`ın katledilmesine dek, ve bugünde Türk devletinin genetiğinde olan tekçilik anlayışı sonucu imha ve inkara tüm halklar mağruz kaldı.Ermeniler,Süryaniler, Asuriler,Keldaniler,Rumlar,Pontuslar,Kürtler,Aleviler,Komünistlere yönelik katliam ve sürek avı bugünde çeşitli biçimlerde uygulanmakta ve devam etmektedir diyerek,

Kaypakkaya`nın, Türk Devletinin faşist karekterine yönelik yaptığı belirlemeler ve Ermeni,Kürt ulusuna ilşikin yaptığı berrak çözümlemelerin etkisiyle,Hrant Dink,Armenak Bakırcıyan,Manuel Demir,Nubar yalım gibi Ermeni ulusuna mensup devrimcilerin Kaypakkaya düşünceleri doğrultusunda mücadele yürüttüklerine dikkat çekti.

Türkiyede Sosyal şovenlerle ve ırkçılıkla hesaplaşılmasının bir görev olarak durduğuna dikkat çekerek, 1920 de Kurulan TKP,nin belgelerinde Ermeni soykırımı ve daha sonrasında Kürt katliamlarına ilişkin doğru bir yaklaşım yoktur. Bu temel meselelelerde Kaypakkayanın yaklaşımı ayırtedici olarak,sorunları kavramamıza ve bugüne ışık tutmaktadır. Bugün Türkiye de devrimci ve sosyalist değerler adına hareket ettiğini söyleyen bazı güçler devletin egemen anlayışının etkisinde Ermeni soykırımı ve kürt meselesinde şovenizmin etkisindedir diyerek. Soykırımla yüzlemenin Faşist karekterli tekçi devletten beklenemeyeceğinin altını çizdi.

Türk devletinin Soykırımı kabul ederek yüzleşmesi ve Dünya kamuoyu nezdinde mahkum edilmesi mücadelesini, ATIK olarak 1915 yılı boyunca da  panel,gösteri gibi etkinliklerle kamuoyuna taşımaya devam edeceklerini belirtti.

ZARAKOLU: TC ittihat ve terraki geleneğinin devamıdır. Soykırıma uğrayan Ermenilerin,Süryanilerin,Alevilerin,Kürtlerin katledilmesinde esas olan tekçilik ve zoraki uluslaşma sürecidir. Roboskiyle,Sıvasla,Maraşla,Çorumla yüzleşmeyen yakın tarihin katillerini yargılamayan,çocukları katletmeye devam eden zihniyetin Soykırımla yüzlemesi mümkün olamaz.” dedi.

Panel sonrası,Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar, Ahmet Tirgil`in Keman ve Erdoğan Ateş`in Gitarı eşliğinde seslendirdiği Ermenice, Kürtçe ve Türkçe ezgiler beğeniyle dinlendi.Ohne Titel 6

Ohne Titel 3100MEDIASIMAG1301