Home , Haberler , Dersim’de Devrimci Güç Birliği’nin seçim mitingine on bin kişi katıldı..

Dersim’de Devrimci Güç Birliği’nin seçim mitingine on bin kişi katıldı..

dersim mitingiDERSiM |28-03-2014 |Dersim’de Devrimci Güç Birliği’nin seçim mitingi için Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, zaferini ilan etti.

BDP’li Nurhayat Altun ile Mehmet Ali Bul’u destekleyen Devrimci Güç Birliği’nin seçim mitingi Seyit Rıza Meydanı’nda yapıldı. Alanda toplanan yaklaşık on bin kişi, 30 Mart zaferini bugünden coşkulu bir şekilde kutladı.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yüzlerce araçlık konvoy tarafından kent girişinde karşılandı. Kent merkezinin yanı sıra köylerden yüzlerce kişi araçlarla miting alanına aktı. Merkezi seçim bürosunun önünde toplanan halk da sloganlarla meydana yürüdü.

Seyit Rıza Meydanı’na „Yerelden ve yerinden yönetim. Özgür ve özerk yönetim“, „Emeğin özgürlüğü, özgür bir gelecek, özgür bir Dersim için birleştik“, „Ebi rayberiya xo sonime kamiya xoser“ pankartları ve parti bayrakları ile Paris’te katledilen Sakine Sansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğrafları asıldı.

Halk, ayrıca  PKK, ESP, BDP, EMEP ve Partizan, bayrakları açtı. Mitinge katılan LGBTİ örgütü Roştîya Asmê, gökkuşağı bayrakları taşıdı.

Kürt gençleri, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren Dersimli gerillalar ile Öcalan’ın fotoğrafları ve PKK bayrakları ile miting alanına yürüdü.

Mitinge belediye eş başkan adayları, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Ferhat Tunç, Fatoş Güney, HDP MYK üyesi Akın Birdal, ESP MYK Üyesi Sıtkı Güngör, BDP Eşbaşkan Yardımcıları Ayhan Karabulut ve Filiz Koçali, HDP Erzincan Çağlayan Belediye Başkan Adayı Murat Alma ile HDP, EMEP, BDP, ESP il başkanları ile PM üyeleri katıldı. Katılımcılar halkı selamladı.dersim mitingi

ADAYLARA YOĞUN DESTEK

Ardından Dersim Belediyesi Eşbaşkan adayları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, halkın yoğun alkışı arasında sahneye çıktı, halkı selamladı.

Miting, halkların özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı, kitle „Çarxa Şoreşe“ marşısını okudu.

 

‚DERSİM HALKI DEVRİMCİ GELENEĞİNE YAKIŞANI YAPACAKTIR‘

Mitingde ilk olarak söz alan ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bütün düzen partilerinin gözlerini Dersim’e diktiğine dikkat çekti, „Düzen partileri çok iyi bilsinler ki, Dersim halkı, devrimci geleneğine yakışanı yapacaktır“ dedi.

„Geçmişin ve geleceğin kesiştiği günlerden geçiyoruz“ diyen Yüksekdağ, şöyle konuştu: „Savaştan, sömürüden, talandan beslenen düzen partilerini halkımız çok iyi tanıyor. Artık kendi aralarında kurdukları birlikler parçalanıyor. Bir de geleceği yürüyenler var. Geleceği bugünden kazananlar var. Türkiye cephesinden HDP ile girdiğimiz gelecek yolunu, Dersim’de Devrimci Güç Birliği ile yürüyoruz. Onların dökülen çarkları, bizlerin ise hergün daha da güçlenen birliğimiz var.“

CHP için „Cemaatle ile kolkala girmiş bir siyaset yürütüyor“ diyen Yüksekdağ, „Ama halkımız bu kirli pazarlıkları görüyor. Halkımız bu kirli pazarlıklara gereken yanıtı verecektir“ diye konuştu.

ESP Genel Başkanı Yüksekdağ şöyle konuştu: „Biz zaferimizi, geleceğimizi sokaklarda, meydanlarda, grev alanlarında tüm halkın direnişinde kazandık. Rojava’dan Gezi’ye, Kürdistan’dan Türkiye’ye artık kazanmaya başlayan bir halk var. Artık kaybetmek defterimizde yok.“

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun seçim mitinginde söylediği, „Tunceli’de kazanacağımıza adım gibi eminim“ sözünü hatırlatan Yüksekdağ, „Kılıçdaroğlu bu kadar emin olmasın. Çünkü o gün adını bile şaşırabilir“ dedi.

Yüksekdağ’ın ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, „Gücümüzü birleştirdik. Bir kez daha halkçı, demokratik yönetimi, barışın ve kardeşliğin yönetimini oluşturacağız“ dedi.

Seçimlere iki partinin girdiğini belirten Tüzel, „Bir tarafta egemenler, tekçiler, devletçiler, soyguncular. Diğer tarafta halk güçleri, özgürlük, demokrasi ve barıştan yana safını belirleyenler. Biz de geleceğimize sahip çıkmak için bir kez daha buradayız“ dedi.

Berkin Elvan’ın ailesinin selamını getiren Tüzel, ailenin mesajını iletti: „Burada zamanında CHP’li olan şimdi AKP’li olan Sinan Yerlikaya için çok çalıştıklarını, ama şimdi ‚Yazıklar olsun‘ dediklerini sizlerle paylaşmamı istedi. Ovacık’ta AKP belediye başkanlığına aday olan Hasan Hüseyin Dize’ye de çağrıları var. ‚Sen bizim çocuğumuzu katleden iktidar partisinden aday olup da yarın bizim yüzümüze nasıl bakacaksın‘ diye sitemlerini iletmemi istediler.“

CHP’ye oy veren halka seslenen Tüzel, şöyle konuştu: „Sayın Kılıçdaroğlu niye HDP için ‚AKP ile işbirliği yapıyor‘ diye bir söz kullanıyor. Niye halkımızı yanıltıyor. Bugün sabah Ankara’da genel merkezimize bu iktidarın kışkırttığı provokatif çeteler saldırdı. Çünkü halklar olarak bütün düzen güçlerinden hesap sormaya kararlıyız. Halkların inançlarını, özgürlüklerini korumaya söz vermişiz.“

CHP ile HDP arasında yapılan görüşmeyi hatırlatan Tüzel, „Kılıçdaroğlu, Dersimlileri kandırmasın. HDP olarak görüştük, ‚Birlikte olmak bize zarar verir‘ dedi. Eşitlik, demokrasi ve özgürlük isteyenlerle birlikte olmak CHP’ye neden zarar verir? Bunu açıklamadığı gibi bize kara çalmasını sizin vicdanınıza bırakıyoruz“ dedi.

Mitingin son konuşmasını BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptı. Demirtaş, halkın yoğun ilgisi ve „Dersim seninle gurur duyuyor“ sözleriyle kürsüye çıktı.

Demirtaş, „Daha seçime iki gün var. Dersim’in yaptığı oldu mu? Sizin bu rakipleriniz iki günü nasıl geçirecek? Ne heyecan ne şevk bıraktınız. Yakıştı mı Dersim’e?“ diye sordu. Kitle, hep bir ağızdan, „Yakıştı“ yanıtını verdi.

Demirtaş, „Dersim’in her zamanki bu coşkusu, kararlılığı bizi heyecanlandırıyor. Dersim’e şarj olup gidiyoruz“ diye konuştu.

30 Mart seçimlerinin sadece belediye seçimi olmadığının altını çizen Demirtaş, „Belediye yönetimini elbette yeniden seçeceğiz. Ancak bu seçimin başka anlamları da var. Bu konuda uzun uzun konuşacak değilim. Çünkü hiçbir zaman Dersim’e akıl vermeye gelmedik, Dersim’e yoldaş olmaya geldik“ dedi.

Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti: „Eminim ki her Dersimlinin bir kararı var. Kalbinde yatan bir aslan var. Biri Mehmet Ali Bul, diğeri Nurhayat Altun. Her Dersimli sandığa gittiğinde gönlündeki aslana bir kez daha baksın, çakma aslan mı, Çin malı mı, gerçek aslan mı, baksın. Oyunuz, bu kültürü, Kızılbaş Aleviliğini inancını, ortadan kaldırmaya çalışanlara bir mesaj içermeli.“

İki dönemdir Dersim’de yaptıkları belediyecilik hizmetlerinden örnekler veren Demirtaş, AKP hükümetinin ise bilinçli politikalarla Dersim’i yoksullaştırmaya çalıştığını anlattı, „Çünkü Dersim’i insansızlaştırmak istiyorlar“ dedi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez imar planına „Cemevi“ni yazdıran belediye olduklarının altını çizen Demirtaş, „Seyit Rıza’nın isminin ağza alınmaktan korkulduğu günlerde siz buraya Seyit Rıza’nın heykelini diktiniz. Şimdi de İbrahim Kaypakkaya ve Mazlum Doğan’ı dikeceğiz. Yasakmış, vururlarmış diye bakmayacaklar. Cafer Cangöz, Aydın Hanbayat’a bütün şehitlerin isimleri yaşaması lazım. Çocuklarımız bunları unutmamalı. Bu topraklarda özgürce nefes almaya başladığımızda herkes olana bakıp gurur duymalı“ dedi.

Başbakan’ın en çok demokrasiden korktuğunu belirten Demirtaş, „Çünkü tek adamlığa, diktatörlüğü alışmış. Tek başına karar almak istiyor. Ancak işleri karıştırıyorsun. Bilal’e danışıyorsun, o da senden beter“ diye konuştu.

Cumhuriyet tarihi boyunca Dersim’e hiçbir yatırım yapılmadığını anlatan BDP Eşbaşkanı Demirtaş, „93 yıl boyunca Dersim’e kamu yatırımı yapılsa, bir Yavuz Sultan Selim köprüsü ediyor. Allah belanızı versin, bir de ismini Yavuz Sultan Selim koydunuz. Bilal’in bir günde evden çıkarmaya çalıştığı paralar, 37 yıllık kamu yatırımlarına eşdeğer“ dedi.

CHP’yi cemaatle geliştirdiği ilişkiler nedeniyle eleştiren Demirtaş, „Burada iki güç seçime giriyor. Biri bizler, diğeri öbürleri. Fettullah Gülen ve Tayyip Erdoğan yani. Dersim halkı Gülen’e ve Erdoğan’a kaç oy verecek göreceğiz“ diye konuştu.

30 Mart’ın Gezi direnişinden Amed’e, Lice direnişine kadar o ruhu savunmanın, o gün katledilen evlatların hesabını sorma günü olduğunu söyleyen Demirtaş şunları belirtti: “Berkin Elvan’ı katledenlerden hesap sormanın yolu onların katillerini burada sıfırlamaktır. AKP buradan tek bir oy bile alamamalı.“

CHP’nin 91 yıllık bir parti olduğunu hatırlatan Demirtaş, „CHP var olduğundan beri Dersim’in sorunları var. CHP Dersim’den ne istiyor? Dersim’in neyini çözdünüz? 91 yılda her yıl bir sorunu çözseydiniz, Dersim Paris olurdu. İşsizliği bitirirdiniz. CHP’nin Dersim’e yapacağı en büyük iyilik, Dersim’i Dersimlilere bırakmasıdır. CHP, Dersim’in sorununu yaratandır. AKP onun yeşillenmiş halidir“ dedi.

Demirtaş, konuşmasının sonunda Belediye Başkanı Şahin ile Eşbaşkan Adayları Altun ve Bul’u sahneye davet etti. Birlikte halkı selamladılar.

Miting, Demirtaş’ın konuşmasının ardından sona erdi