Anasayfa , Haberler , Demokrasi Güçleri: Devletin dili ölümlere sebebiyet veriyor

Demokrasi Güçleri: Devletin dili ölümlere sebebiyet veriyor

Ohne TitelAHM-12-10-2014- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin açıklamalarına dikkat çeken sol, sosyalist partiler ile gruplar, “Üslubunuz ve çatışma diliniz yüzünden insanlar ölüyor” tepkisinde bulunurken, saldırıların arkasında, Kürt kazanımlarına olan tepki olduğunu belirtti.
Aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ,Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER ) ve Partizan‘ın da bulunduğu demokrasi güçleri, Kobanê direnişinin Türkiye’deki yansımaları ve devlet yetkililerinin gösteri hakkını kullanan halka karşı gösterdiği sert tutumu DİHA’ya değerlendirdi.

Hükümetin şiddet dilini kullandığını söyleyen SYKP Eş Genel Başkanı Nejla Kurul, Hükümet yetkililerinin, öldürülen 32 can yerine yakılan eşya ve malları gündeme getirmesini vahim bir durum olarak nitelendirdi. Kobanê’de yaşanan saldırıların altında, Rojava’da ilan edilen Kanton yönetimleri ve oluşturulan alternatif yaşam anlayışı olduğunu belirten Kurul, “Kanton yönetimler tüm insanlık için bir örnek mahiyetindedir ve kapitalizmin sonu anlamına gelmektedir” dedi.

Devletin, Hizbullah ve kontra grupları yeniden ortaya çıkartarak halkın gözünü korkutmaya çalıştığına değinen AKA-DER üyesi Ayla Yılmaz, “Kürdistan’da Hizbullah ve ona benzer gerici örgütler ortaya çıkartılırken, batı ilerinde ise ülkücü ve alperen gibi faşist gruplar yurttaşlara saldırtılıyor” dedi. Yılmaz, Kobanê halkının yanında olmaya devam edeceklerini ve meydanları faşist ve gerici gruplara bırakmayacaklarını sözlerine ekledi.

Misliyle cevabın sonucu 32 ölüm

Kürt halkının Kobanê için görkemli bir direniş sergilediğini belirten Partizan temsilcisi Metin Özken ise, “Hükümet direnişe sert tepki gösteriyor, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ‘misli ile cevap verilecek’ sözünden sonra ölen insan sayısı artamaya başladı” hatırlatmasında bulundu. Türkiye’nin, Ortadoğu’daki payının önündeki en büyük engelin Kürtlerin gücü olduğunun altını çizen Özken, “Türkiye’nin saldırılarının altında yatan asıl neden Kürt kazanımlarıdır” dedi. Özken, “Biz demokrasi güçleri olarak meydanları ne faşistlere ne de gerici gruplara bırakmayacağız” diyerek demokrasiden yana olan herkesi direnişe davet etti.

Barış ancak serhildanlar ile gelebilir

Dünya’nın dört tarafında Kürt halkının Kobanê için eylemde olduğuna dikkat çeken ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi de, Kobanê’yi sahiplenme eylemlerinin Türkiye’de serhıldanlara dönüştüğünü belirterek, “Türkiye’deki serhildanlar sert bir şekilde karşılık buldu. Bunun altında yatan sebep, hükümetin kullandığı sert dil ve üsluptur” şeklinde konuştu. Hükümetin çözüm sürecini bitirme peşinde olduğunu da söyleyen Çelebi, “Hükümet barış istemiyor, barış ancak serhıldanlarla gelebilir” dedi.

Kaynak: DİHA