Home , Haberler , ‚Dedemizi aramaktan vazgeçmeyeceğiz‘

‚Dedemizi aramaktan vazgeçmeyeceğiz‘

3ae17973ee493e4a3664d9f54b1d0708_02-11-13istanbulcumartesianneleri(1)İSTANBUL | 02 – 11 – 2013 | 18 yıl önce kaybedilen Abdülkerim Yurtseven’in torunları, Cumartesi eyleminde dedelerinin akıbetini sordu, „Dedemizi aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz bu mücadeleyi babalarımızdan devraldık. Sonrakiler de bizden devralacak“ dedi.

Cumartesi Anneleri, 449. kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Bu hafta 1995 yılında Yüksekova’da gözaltına alınarak kaybedilen Abdülkerim Yurtseven’in dosyası açıklandı, sorumluların yargılanması istendi.

18 YIL ÖNCE KAYBEDİLDİ

73 yaşındaki Abdülkerim Yurtseven, 27 Ekim 1995’te 18 yaşındaki Mikdat Özeken ve 13 yaşındaki Münir Sarıtaş ile birlikte, Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul komutasındaki Yüksekova Komando Taburu’na bağlı askerler tarafından evlerine yapılan baskınla gözaltına alınarak Yüksekova Jandarma Taburu’na götürüldü. Tabura giden aileler Mikdat’ı kanlar içerisinde gördü. Binbaşı Yurdakul, „24 saat gözaltında tutulacaklar“ diye ailelere açıklama yaptı. Bir kez daha tabura giden ailelere ise, „Kimseyi gözaltına almadık, bir daha gelmeyin“ denildi.

Yüksekova Komando Taburu’nda görevli olan bir asker terhis olduktan sonra Abdülkerim Yurtseven’in dövülerek, Mikdat Özeken ve Münir Sarıtaş’ın ise Binbaşı Yurdakul’un talimatı ile itirafçı Kahraman Bilgiç ve Yüzbaşı Nihat Yiğiter tarafından kurşuna dizilerek öldürüldüğünü açıkladı. İtirafçı Kahraman Bilgiç ise „anılarını“ yazdığı kitapta ve savcıya yaşananları anlattı.

Tanıklara ve itiraflara rağmen sorumlular hakkında açılan dava, „delil yetersizliği“ gerekçesiyle kesin beraat hükmüyle sonuçlandı. Yargıtay, ailelerin temyiz başvurusun reddetti ve beraat kararını onayladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınan dava kapsamında savunma veren AKP hükümeti, suçu kabul etti, 3 kişinin kaybolmasından dolayı üzgün olduğunu belirterek, etkin soruşturma yapmayı taahhüt etti. Ancak hala bir gelişme yaşanmadı.

‚ELBET BİR GÜN HESAP VERECEKSİNİZ‘

Eyleme katılan Abdülkerim Yurtseven’in torunları adına Hüseyin Yurtseven konuştu. Dedesi öldürüldüğünde bir yaşında olduğunu söyleyen Hüseyin Yurtseven, „Dedemizi aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz bu mücadeleyi babalarımızdan devraldık. Sonrakiler de bizden devralacak“ dedi.

Hüseyin Yurtseven, yetkililere seslendi: „Ne zamana kadar bizi görmezden geleceksiniz? Niye belli olan sorumluları yargılamıyorsunuz? Bu dünyada da ahrette de ellerimiz yakalarınızda olacak. Elbet bir gün hesap vereceksiniz.“

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplar Komisyonu adına yapılan açıklamada, Abdülkerim Yurtseven, Mikdat Özeken ve Münir Sarıtaş’ın ölümünden Yüksekova Komando Taburu’nda görevli Piyade Yüzbaşı Nihat Yiğiter, itirafçı Kahraman Bilgiç, Tabur Komutanı Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul’un sorumlu olduğu belirtildi.

Dönemin Yüksekova Tugay Komutanlığı’nda görevli askerler ile dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Başbakan Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Teoman Ünüsan, Doğruyol Hükümeti, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in yanı sıra etkin soruşturma yapma sorumluluğunu yerine getirmeyen, kayıpların akıbetlerini açıklamaya yönelik mekanizmaları oluşturmayan, failleri korumaya devam eden AKP hükümetinin de kayıplardan sorumlu olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, „Onlar hesap vermeden bu topraklarda kimse için güvenli bir yaşam olmayacak. Kayıplar mücadelesini kuşaktan kuşağa aktarmamız bu yüzden“ denildi.

Cumartesi Anneleri, 450. kez Galatasaray Meydanı’nda buluşmak üzere eylemlerini sona erdirdi.