Home , Avrupa , Darmstadt’da Tiyatro Gösterimi

Darmstadt’da Tiyatro Gösterimi

DARMSTADT|22.03.2023| ATiK‘in organize ettigi Ankara Tiyatro Fabrikasi Darmstadt‘ta seyirciyle bulustu. 150‘nin üzerinde izleyicinin katildigi tiyatro etkinligi oldukca verimli gecti. Ankara Tiyatro Fabrikasi, bundan tam 100 yil önce yasanan bir drami konu almisti. Adina mübadele denilen 1923 yilinda Yunanistan ile Türkiye arasinda yapilan bir anlasma geregi Türkiye‘de yasayan Rumlar Yunanistan‘a, Yunanistan’da yasayan müslümanlar da Türkiye‘ye gönderilmislerdi. Bir gecede tüm yasamlarini bir valize doldurup terk etmeleri söylenmisti yasadiklari yurtlarini, yurt belledikleri topraklarini. Oysa bir valize sigacak kadar kücük degildi yasamlari. Ve yalnizca evleri, topraklari degildi birakmak zorunda kaldiklari; dogup büyüdükleri, kök saldiklari, sokaklarini, evlerini, komsularini, gülüslerini, hayvanlarini, birlikte yarattiklari ne degerleri varsa bir gecede birakip gitmeleri istenmisti. Halbuki yetiyordu herkese var olan her sey. Dere, suyunu paylasiyordu her iki halk ile, balik her iki tarafa da gülümsüyordu ama bir sey vardi; DEVLET… Sevmiyordu birarada yasamayi, barisi, kardesligi… Ve bir gecede alt üst etti milyonlarca insanin yasamini.

Götüremediler hic bir seylerini anilarindan baska. Bir de anahtarlarini astilar boyunlarina bir gün evlerine dönebilme umuduyla.. 100 yildir ne dönebildiler dogup büyüdükleri topraklarina, ne de gittikleri yere kök salabildiler..
Toplumlarin yasadigi acilara sahip cikmak, bellegimizde taze tutmak, onlari ortaklastirmak acilarimizi hafiflettigi gibi gelecege yönelik birlikte ve esit yasama umudumuzu da arttiriyor.
Unutmamaliyiz, yaralarina dokunmaliyiz insanlarin, dokunup sarmaliyiz onlari, ancak böyle engel olabiliriz bir daha yasanmasina.