Anasayfa , Avrupa , Christian Wulff Almanya'nın 10. Cumhurbaşkanı

Christian Wulff Almanya'nın 10. Cumhurbaşkanı

ALMANYA | 03 – 07 – 2010 | Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff (51), Alman Meclisi’nde (Bundestag) yapılan seçim sonucunda, 5 yıllık bir süre için Almanya’nın 10. Cumhurbaşkanı oldu.

Alman Meclisinin 622 üyesi ile Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) üyeleri tarafından belirlenen 622 kişi tarafından oluşturulan 1244 kişilik “Bundesversammlung” adı verilen kurul tarafından seçilen Wulff, üçüncü seçim turunda 625 oyla cumhurbaşkanlığı görevine seçildi.

İktidar partileri tarafından aday gösterilen Wulff’un en yakın rakibi olan ve muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller Partisi tarafından aday gösterilen Joachim Gauck ise 494 oy aldı. 1240 geçerli oyun sayıldığı 3. tur seçimde, 121 delege de çekimser oy kullandı.

Mecliste yapılan birinci seçim turunda Wulff, iktidar partilerinden çok sayıda delegenin kendisine destek vermemesi nedeni ile 1241 geçerli oyun ancak 600’ünü alabildi. Gauck 499, Jochimsen 126, Rennicke de 3 oy topladı. 13 delege de çekimser oy kullandı.

Adaylardan hiç biri ilk turda gerekli olan 623 oyu alamayınca, 1 saat sonra ikinci tur seçimler yapıldı. Bu turda da Wulff geçerli 1238 oydan 615’ini alırken, Gauck 490, Jochimsen 123 ve Rennicke de yine 3 oy aldı. 7 delege çekimser oy kullandı.

İkinci turda da yeni cumhurbaşkanı seçilemeyince Jochimsen ve Rennicke’nin adaylıktan çekilmesi üzerine Wulff ve Gauck arasında üçüncü tur seçime gidildi. Salt çoğunluğun yeterli olduğu bu turda, Wulff 625 oyla seçimi kazandı. Bu sonuçtan sonra Wullf, Almanya’nın 10. cumhurbaşkanı oldu.

Meclis Başkanı Norbert Lammert, Wulff’un Aşağı Saksonya Eyaleti başbakanlığı görevinden istifa ettiğini, yerine eyalet başbakan yardımcısını vekaleten atadığını bildirdi.

Wulff’u, başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere diğer parti grubu başkan ve üyeleri de kutladı.

Wulff, mecliste yaptığı teşekkür konuşmasında, kendisine gösterilen güvene layık olmaya çalışacağını söyledi.

Yenilgilerden bugüne kadar zaferlerden daha çok şey öğrendiğini ifade eden Wulff, “Aşağı Saksonya eyaletinde başbakan olmak için 9 yıl beklediğim düşünülecek olursa, bugünkü seçim oldukça kısaydı” diye espri yaptı.

Selefi Horst Köhler’i de takdir ettiğini kaydeden Wulff, özellikle iki Almanya’nın 20. birleşme yılında Cumhurbaşkanı seçilmiş olmaktan büy ük mutluluk duyduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, Alman Milli Marşının söylenmesi ile sona erdi.

Wulff, 2 Temmuz Cuma günü Federal Mecliste düzenlenecek törenle yemin ederek görevine resmen başlayacak.