Anasayfa , Dünya , Che Tişörtüne 2 Yıl Hapis

Che Tişörtüne 2 Yıl Hapis

POLONYA | 14 – 06 – 2010 | Polonya’da artık ‘komünizm reklamı’ yapan herkes 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Kısa zaman önce Ceza  hukukunda yapılan yasa değişiklerine göre kömünizm faşizm ile birlikte değerlendirilerek yasaklandı.

Kurumlar yasadışı

Polonya’daki Rzeczpospolita Warschau gazetesinin verdiği habere göre yeni ceza yasası, anayasa’nın bir sonucu şeklinde çıkartıldı ve kabul edildi. Bu yasaya göre totaliter yöntemler kullanan, faşist, komünist veya nazi eylemlerine girişen veya olumlayan kurumlar yasadışı sayılarak cezalandırılacak.

Sokak isimleri değiştirilecek

Yeni gerici yasa elbette belirli değişikliklere de beraberinde getiriyor. Ulusal Anma Enstitüsü (İPN) isimli bir kurum, artık yasal olmayan veya değiştirilmesi gereken sokak ve anıt isimleri hazırlayarak hükümete sundu. İPN aynı zamanda kararın arkasında olduklarını belirtti.

‘Ticari kayıp olabilir’

Bazı savcılara göre ise, hazırlanan yeni yasalar ticari olarak negatif sonuçlar da doğurabilir. Bu durumda komünist bir sembol olduğu için örneğin bütün Che Guevara ürünlerinin kaldırılması gerekecek.

‘Sol’ yasal işlemleri başlattı

Sol eğilimli Krytyka Polityczna dergisi ise yasayı eleştirerek, komünizm ve faşizmin bir ve aynı değerlendirilemeyeceğini söyledi. Eski komünist partisi yöneticilerin 1999’da kurduğu Demokratik Sol Birliği (SLD) ise yasaya karşı Anayasa Mahkemesinde dava açtı.