Anasayfa , Haberler , Ceza Almamış bir SS Subayı – Karl M.: ‘Yaptıklarımdan asla pişman değilim!’

Ceza Almamış bir SS Subayı – Karl M.: ‘Yaptıklarımdan asla pişman değilim!’

Alman devlet kanalı ARD’de 29 Kasım tarihinde yayınlanan Panorama programı bir Nazi dosyasını daha ifşa ederek ilginç bir yayına imza attı. Program yıllardır Almanya’da yaşayan bir SS Subayı Karl M.’in izini sürdü ve onunla birde röportaj gerçekleştirdi.

Militan Neo Nazi grupları içinde araştırmalar yaptığını dile getiren program sunucusu Anja Reschke, militan neo-nazilerin gizli toplantılar örgütlediklerini, bu gizli toplantılarından birisine ‘yıldız misafir’ olarak çağırdıkları 96 yaşındaki Karl M.’yi programa konu etti.

Karl M.; bir savaş suçlusu olduğu bir mahkeme kararı ile tescillenen, bugüne kadar bir gün bile hapis yatmamış bir SS subayı. Bir Fransa köyü olan Ascq’da 74 yıl önce yapılan katliamın ise baş sorumlusu. Zamanın Alman askerleri tarafından 86 kişinin kurşuna dizildiği bir köy. Bu olay Ascq katliamı olarak tarihe geçti ve dönemin Alman Ordusu’nun 12. Zırhlı Bölüğü tarafından gerçekleştirildi. O dönem 21 yaşında olan Karl M., bir ast manga önder rütbesi olan Unterscharführer düzeyinde bir askerdi. Bugün ise Aşağı Saksonya Eyaleti’nde ikamet ediyor.

Konuyu belgesel biçimde gösteren ARD programı, o zaman 10 yaşında olan ve katliamda babasını kaybeden bir kadının anlatımlarına yer veriyor.

“Pişman değilim!”

Gazetecinin “-Pişman mısınız?” sorusuna gayet soğukkanlılıkla iki defa “-Hayır!” cevabını veriyor Karl M., devamında ise karşı soruyla yanıt veriyor; “-Neden pişman olacakmışım ki?” Gazetecinin “-çünkü birçok insan öldü” yanıtına karşılık yarı yarıya kızarak cevap veriyor; “-bazıları geldiğimiz için seviniyordu. Savaşta suç sayılacak ne yaptık?” diye tarihi gerçekleri alt üst edecek seviyede inkarcı yaklaşımına devam ediyor. Gazetecinin “-SS savaşta katliam yapmadı mı?” manasına gelecek bir soruya karşılık Karl M.’in cevabı net: “-Savaşta yapmadı!”. Tarihsel gerçekliklere rağmen söylenebilecek en ağır sözlerden birisi Karl M.’in ağzından çok net bir şekilde dökülüyor.

Ascq Katliamı

1944 yılında Karl M.’in dahil olduğu 12. Zırhlı Bölüğü trenle Belçika’dan Katliamın olduğu Fransa’ya doğru yol alır. Ascq kentine vardıklarında bir çatışma ortamı doğar. Fransız direniş güleri 400 Nazi askerlerinin olduğu trene bir saldırı düzenlerler. Üç vagon raydan çıkmasına rağmen askerler yaralanmamıştır. SS askerleri öç alacaklardır. Karl M. Arka vagonlarda yolculuk yapmaktadır. Komutanın emir alan Karl M. Birkaç SS askerini yanına alarak yolu “temizleyecektir”. Saldırıyı yapan ekip yerine evler taranacak ve erkek gençler başta olmak üzere tüm erkekler toplatılacaktır. Bu saldırıyı mutlaka birileri tarafından yapıldı ve cezalandırılması gerekirdi. Tüm erkekler toplatıldığında saldırıyı yapanda aralarında olacaktı. Gecenin bir vakti tüm kapılar çalınacaktı.

“korkarım artık bir baban yok”

Programa konuk olan ve o tarihte on yaşında olan Rolande Bonte adlı kadın o günleri anlatırken verdiği bilgiler, katliamın suçlu aramak niyetiyle yapılmadığını, korku salmak adına yapıldığı ortaya çıkıyor. Bonte’nin babası da o gün SS subayları tarafından alı konulup istasyon meydanına götürülür. Tüm erkeklerin yerlerden sürüklenerek götürüldükleri esnada karışıklıklar cereyan eder ve Alman askerleri silah sıkmaya başlarlar. Karş M. bugün, esir alınan erkeklerin kaçmaya çalıştıkları sırada öldürüldüklerini iddia ediyor ve inkar ediyor; “-ben bir tane bile kurşun sıkmadım”. Rolande uyandığında babasını sorar ve annesinden şu yanıtı alır; “-korkarım artık bir baban yok”.

Naziler açısından çözüm kolaydı, tüm erkekleri öldürünce suçlu da aralarında hakkettiği cezayı almış olacaktı. Oysa ki sonradan öldürülenler arasında eylemi gerçekleştirenlerin olmadığı açığa çıkacaktı.

Olayın ertesi günü tüm herkes köy okuluna çağrılır ve yan yana duran cesetleri teşhis etmeleri istenir. Ascq katliamında hayatlarını kaybedenleri uğurlamak için 20 bin insan toplanır.

Fransız Mahkemesi ölüm cezası verir

1949 yılında bir Fransız mahkemesi katliamı ele alır. Karl M. Yargılama sonucunda Karl M. suç ortaklığı yaptığı gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılır ancak Karl M. Mahkemeye katılmamıştır. O çoktan memleketi Almanya’da normal hayatına başlamıştır bile. Karl M. Fransa’ya iade edilmemiştir.

Bern Kolkmeier; Celle savcısı… konuya dair kendisi ile yapılan röportajda Ascq kentinde 86 kişinin katledildiklerini ve Karl M.’nin olaya dahil olduğuna dair yeterli delillerin olduğunu söylüyor. Kolkmeier, 1949 yılında Karl M.’in Fransa’ya iade edilmesinin mümkün olmadığını dile getiriyor ve bu durumu bilen Fransa’nın da Karl M.’i iadesi için girişimde bulunmadığını dile getiriyor.

Alman yargı makamları 2015 yılında olay hakkında soruşturma başlatıyor ve katliamı yapan şahıslardan birinin Karl M. olabileceği açığa çıkarılıyor. Suçlama ise katliamın yapılmasına yardım etmek… Katliama yardım etme suçu Alman ceza yasalarına göre zaman aşımına uğramayan bir suç kapsamında yer alıyor.

“Hitler? Neden olmasın!”

Karl M., kendisini ziyaret eden yargı memurlarını görünce şaşırmaktan kendisini alamıyor. “-bu olay başka yasaların geçerli olduğu dönemde gerçekleşti. Bugün, yeniden yazılan ve kendilerine göre yazdıkları yasalara göre beni cezalandırmaya kalkıyorlar” diye kızmaya devam ediyor Karl M. bunula kalmıyor Karl M.; o dönemin yasalarını ve rejimi de bugüne göre daha iyi olduğunu söylüyor ve bu Alman devlet kanalında olduğu gibi yayınlanıyor. Gazetecinin sorduğu “-bugün Hitler gibi birisini ister miydiniz” sorusun Karl M. “-neden olmasın? O birçok şeye ulaştı. Bu Yahudiler meselesinde..” diye kekelediği bir anda, ki orda görüntü değişimi var ve ne dediği aslında tam olarak anlaşılmıyor. “-Ancak milyonlarca insan katledildi” tespitini yapan gazeteciye Karl M. “-milyonlar demekte biraz dikkat etmelisiniz. O kadar Yahudi bizde yoktu. Bu bugün çürütüldü. Bir yerde okudum ve 6 Milyon sayısı doğru değil” sözlerini soğukkanlılıkla dile getiriyor.

Hiç kimse bir olay nedeniyle iki defa yargılanamaz!

Karl M. hakkında başlatılan soruşturma Mart ayında durduruldu. Nedeni ise oldukça trajik; “hiç kimse bir olay nedeniyle iki defa yargılanamaz!” Karl M.’in 1949 yılında bir Fransız askeri mahkemesince aynı olaydan dolayı yargılanıp ölüm cezasına çarptırılması, bugün ona karşı dava açılmasını engelliyor. Yokluğunda gerçekleşen mahkemenin aldığı karar kayıtlara geçmiş durumda. Karl M.’i mevcut sistemin yargısından kurtaran bir diğer neden ise “öldürme eylemine yardımcı olma” suçunun Fransız ceza yasalarına göre zaman aşımına uğruyor olması. Bu durum Avrupa Birliği yasaları çerçevesinde Alman yargısının da uyması gereken bir durum.

Celle savcısı Kolkmeier’e göre, Fransız askeri mahkemesi kararı olmamış olsaydı, Karl M. Almanya’da yargılanmak durumunda kalacaktı.

Karl M. Yaptıklarının cezasını çekmediği gibi postanede çalışmaya başlamış. Ascq köyü ise bir anıt yaptırarak, katliamda hayatlarını kaybedenleri anmaya devam ediyor. Katliamda babası öldürülen Rolande Bonte, katliamı unutamadıklarını ve her gün hatırladıklarını, unutmalarının mümkün olmadığını dile getiriyor.

Neo-Nazilerin kahramanı olma yolunda

Yapılan soruşturmadan bir şekilde haberdar olan neo naziler, Karl M. ile ilişkiye girerek onu kahramanlaştırmanın amacını güdüyorlar. Ana misafir olarak etkinliklere çağırmalar, ona verilen hediyeler ve onun adına yapılan albümler vs. Devletin kanalı ARD bu bölümü sergilerken ona verilen hediyeleri ekrana taşıyor. Tajik olan ise o dönemi anlatan nazi sembollerinin, Karl M.’in Nazileri övücü hareket ve söylemleri olduğu gibi ekrana yansıyor. Faşist parti NPD’nin etkinliklerinde boy gösteren katliamcı SS Subayı Karl M. faşistlerin kahramanı olma yolunda tüm imkanlardan faydalanıyor.

Onun çiğnediği yasalar, onu kurtaran yasalar oldu

Katliamda babasını kaybeden Bonte: “-Onun yaptıklarından pişman olmadığını söylemesi çök ürkütücü. Yine olsa yine aynı katliamı yapacağım demektir bu. Bazen insanlar kötü bir şey yapar ve sonrasında pişmanlık duyarlar. Ama o pişman değil ve gerekirse yine yapacaktır. Böyle bir şey olamaz!

Program sunucusu Anja Reschke, konunun sonunda sistemin yasalarını sorgulayan ilginç bir tespitte bulunuyor. “Onun çiğnediği yasalar, onu kurtaran yasalar oldu”.