Anasayfa , Köşe Yazıları , Bu Ateş Sizi de Yakacak – Çetin Çetin

Bu Ateş Sizi de Yakacak – Çetin Çetin

20 temmuzda gerçekleştirilen AKP darbesiyle ülkemizin saraydan KHK’lerle idare edildiği bir süreçten geçiyoruz.20 temmuzla birlikte ilan edilen OHAL’le FETÖ’ye yönelik gerçekleştirilen operasyonlarla on binlerce insan tutuklandı, 150 bine yakın çalışan insan işten çıkarıldı.15 temmuz da askeri darbe girişimine kalkışan FETÖ’cülerle mücadele adı altında AKP’ye daha açıkçası sisteme muhalif tüm kesimlerin işten çıkarılması, gözaltına alınması, tutuklanması gerçekleştirildi.

20 temmuz 2017’den bu yana OHAL’le yönetilen ülkemizde patronlar, işverenler iş yaşamından memnunlar. OHAL’den memnunlar. İşverenlerin OHAL’e yönelik eleştirileri, kaygıları kandırmacadan ibarettir. Saray sahibi RTE’nin de konuşmalarında belirttiği gibi ‘işverenlerin OHAL’den memnun olmaları gerekir, OHAL’de grev yasakları gündemdedir.’

OHAL’le saraydan idare edilen ülkemizde KHK’lerle patronlar, işverenler  emeğiyle geçinenlere, çalışan emekçilere yaşamı  yaşanmaz hale getirmiş durumdadırlar.

İşte tam da bu süreçte Sıtkı Aydın isimli bir inşaat işçisi borçlarını ödeyemediği için TBMM bahçesinde üzerine benzin dökerek kendisini yaktı.

Hatırlayalım,

Son iki yılda işsiz kaldığı için, ailesine bakamadığı için v.s. çaresiz kalan 161 işçinin intihar ettiği gerçeği orta yerde durmaktadır. Buna ilave olarak da belirtebiliriz ki geçen yıl içerisinde işsiz kalanlar, geçinemeyenler, borçlarını ödeyemeyenler yakmışlardı kendilerini…

Ulaş Akın işsizlikten 2016 da Antalya’da kendini yakmış, yaşamını yitirmişti.

M.Ö. adlı bir kişi 2017 de Urfa’da kendini yakmıştı.

Haydar Ç. 2017 de Kayseri’de borçlarını ödeyemediği için valilik önünde benzin dökerek kendini ateşe vermişti.

Sıtkı Aydın’da 2018 de Ankara’da üzerine benzin dökerek kendini yaktı.

İnşaat işçisi Sıtkı Aydın’ın kendisini yakması diğerlerine göre daha çok ses getirdi. Çünki eylem Ankara’nın göbeğinde, meclisin bahçesinde gerçekleşmişti.

Saray danışmanlarının ve hükümet yetkililerinin açıklamalarına bakılırsa ülkemizde işsizlik yok, yoksulluk yok yıllık gelir 10 bin euro’nun üzerinde. Ekonomimizin % 11 büyüdüğü, dünyanın bizi kıskandığı  bir dönemi yaşıyoruz. Asgari ücret dersen yeterli düzeyde.

Harca, harca bitmez! Durum bu kadar iyiyken bu insanlar kendilerini neden yakıyorlar …

Gerçeklik bu mu…

2017 yılında yapılan araştırmalara göre,

Ülkemizde 6 milyona yakın işsiz var. İşsizlik %17 civarında. 2017 yılında 2006 işçi çalışırken iş kazaları denilen iş cinayetlerinde yaşamını kaybetmiş.

İşçiler inşaatlarda, fabrikalarda, atölyelerde v.b. çalışma alanlarında iş cinayetlerinde ölmek istemiyorlarsa, işsiz kalıp sefaletle, açlıkla karşılaşmak istemiyorlarsa örgütlenmek zorundadırlar. Sınıf bilincinden yoksun, örgütsüz emekçiler tek başına kalınca S.A. örneğinde olduğu gibi yoksulluktan, borçlardan kurtulmanın yolu olarak üzerine benzin dökerek yakmayı yeğliyorlar. Örgütsüz işçi çaresiz kalıp kendini yakmaktadır.Eğer işçiler örgütlü olursa, dayanışmayı, birlikteliği hedef alır birlikte direnişi gerçekleştirirlerse  çaresiz kalmazlar.Kendisini yakmasına da gerek kalmaz.

İşçiler, birleşip birlikte mücadele ederlerse patronlara dünyayı dar ederler.

İşçiler,örgütlenir, sınıf bilincini kuşanırlarsa  iktidarı da değiştirebilirler…

Saraylar yıkılır,taçlar yere savrulur…

Tarih bunun tanığıdır…