Anasayfa , Dünya , Brezilya’da barajda patlama: 11 ölü

Brezilya’da barajda patlama: 11 ölü

nijeryaBrezilya’nın güneybatısında bulunan Minas Gerais kentindeki maden atıklarını tutan barajda meydana gelen patlama ardından 11 kişinin yaşamını yitirdiği ve 12 kişinin kayıp olduğu belirtildi.

Brezilya’nın güneybatısında bulunan Minas Gerais kentindeki maden atıklarını tutan barajda patlama meydana geldi.

Madencilik Şirketi Samarco’nun işlettiği demir madeninin atık sularını tutan barajın yıkılmasının ardından çok sayıda yerleşim yeri büyük çaplı hasar gördü.

Barajdaki maden atıklarının ‘Rio Doce’ nehrine karışmasıyla birlikte yaklaşık 500 kilometre boyunca akan sel sularının içinde zehirli toksik maddelerin bulunduğu belirtildi.

Samarco’nun Altyapı Direktörü Kleber Terra, iki barajın daha (Germano ve Santarem) yıkılma riski taşıdığını ifade etti.

Bölgede geniş çaplı arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Brezilyalı Vale ve Avustralyalı BHP Billiton şirketlerine ait Samorco madencilik, hükümete 1 milyar real tazminat ödemeyi kabul etti. Yaşamını yitirenlerin ailelerine verilecek tazminat, aynı zamanda acil olarak alınacak önlemler için de kullanılacak.

Konu hakkındaki soruşturmayı yürüten savcılar, yaklaşık 500 kişinin evini kaybettiği, Brezilya tarihinin en büyük çevre felaketine verilecek 1 milyar reallik tazminatı yalnızca ilk taksit olarak kabul edebileceklerini ifade etti.(IMC)