Anasayfa , Haberler , Bitmeyen adalet arayışı: 22 yıldır tutuklu İlhan Çomak’a yine tahliye yok

Bitmeyen adalet arayışı: 22 yıldır tutuklu İlhan Çomak’a yine tahliye yok

ilhan-comak

İstanbul-Çomak, 1994 yılında 21 yaşında bir üniversite öğrencisiyken tutuklanmış, dönemin devlet güvenlik mahkemesi tarafından 2000 yılında ‘devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak’ suçundan idama mahkum edilmiş, iyi hali dikkate alınarak cezası ağırlaştırılmış müebbete çevrilmişti. Kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM)  başvurulmuştu. AİHM 2007 yılında Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetmiş, buna rağmen dava ancak 2013’te yeniden görülmeye başlamıştı.

Cezası kesinleşmeyen Çomak, ‘delilleri karartabileceği’ gerekçesiyle tutuklu yargılanıyor.

İlhan Çomak İzmir’de Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde bulunuyordu. Çomak dün İzmir’den İstanbul’a Çağlayan Adliyesi’ne getirilerek davanın görüldüğü 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkartıldı. Duruşma 13.45’te başladı.

‘Redd-i hakim’ talebine ret

Duruşmada söz alan İlhan Çomak’ın avukatı Serenay Ballıkaya, “Ya biz onca yıl görevimizi yapamadık, özür dilerim, ya da bu salonlardan devrimcilere, Kürtlere adalet çıkmıyor. Bizim açımızdan bu bir yeniden yargılama değil. Siz lehe olan hiçbir talebi kabul etmediniz. Biz heyetinizin reddini istiyoruz” diye konuştu.

Ballıkaya, “Salih Mirzabeyoğlu, Aziz Yıldırım ve eski paşaların davalarından bunun farkı nedir? Açıkça ayrımcılık yapılıyor” diyerek Çomak’ın serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Duruşmayı ÖHD’li avukatlar, CHP ve HDP’li vekiller de yerinde takip etti.

Karar için ara verilmesinin ardından mahkeme, ‘reddi hakim’ talebinin reddine karar verdi. Dava 13 Temmuz 2016 tarihine ertelendi.

‘Ejderha olsam böyle yakamam’

Çomak 12 Nisan’daki son duruşmada şunları söylemişti: “Bu kadar ağır cezayı hak edecek bir şey yapmadım. 18 günlük gözaltı süresi boyunca yoğun işkence gördüm. Günlerce uyutulmadım ve her türlü işkenceyi yaşadım. Abimi öldüreceklerini, kız kardeşime tecavüz edeceklerini söylediler. 22 yıl geçmiş olmasına rağmen hala yapılan işkencenin izlerini taşıyorum. Bir gün bizi bir yere götürüp elimize bidon verdiler. Basını çağırmışlardı, ormanları yaktığımı söylediler. Neredeyse İstanbul’daki tüm ormanları benim yaktığım söylendi. Ejderha olsam böyle yakamam. ‘Abi vallahi biz yakmadık’ dediğim halde ‘Hakim bunu sonra düzeltir’ dediler. Bana işkence yapanlar kendi aralarında birbirlerine ’56, 12, minik, ayı boğan’ gibi isimlerle hitap ediyorlardı.”

Çomak’ın avukatı da müvekkilinin tahliyesini talep ederken haklarında ‘yeniden yargılama’ kararı verilen emekli hava kuvvetleri komutanı İbrahim Fırtına, İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ı hatırlatarak, “Hukuk bazı kişiler için farklı, müvekkilim için farklı mı işliyor? Müvekkilimin aynı haktan yararlanarak tahliye edilmesini istiyoruz” demişti.

Duruşmada yine tahliye talebi çıkmazken duruşma 01.06.2016 tarihine ertelenmişti.

Ilhan-Comak-Kombo

İlhan Çomak kimdir?

İlhan Çomak, 1973 yılında Bingöl Karlıova’da doğdu. Yaşamı, yakın zamanda gösterime girecek ‘Gönderen: İlhan Sami Çomak’ isimli belgesele konu olan Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yatan Çomak’ın Gitmeler Çiçek Kurusu, Açık Deniz, Günaydın Yeryüzü ve Kedilerin Yazdığı İlahi isimli dört şiir kitabı bulunuyor.