Home , Avrupa , Bir Nefes de Sen Diren!

Bir Nefes de Sen Diren!

gottingenGÖTTINGEN |10-10-2013 | 30 Mayıs günü, polis, İstanbul’da birkaç yüz kişilik çevreci bir grubun düzenlediği küçük bir eyleme biber gazı olarak bilinen göz yaşartıcı gaz kullanarak, şiddet uygulayarak ve göstericilerin çadırlarını yakarak müdahale etti. Eylemin amacına karşın yetkililerin gösterdiği bu aşırı tepki ilk kıvılcımı yakan olay oldu. Birkaç gün içinde, Türkiye’nin başlıca şehirlerinde on binlerce kişi sokaklara çıktı. Haziran ayının ortası itibariyle neredeyse Türkiye’nin 81 ilinin her birine ve… yurt dışındaki bir çok şehire yayılan “Gezi Parkı eylemleri”ne yüz binlerce kişi katıldı.Yetkililerin Gezi Parkı’nda ilk toplanan grubun bütünlüğüne yönelik sert müdahalesi ve barışçıl toplanma haklarını zor kullanarak tamamen engellemesi ile eylemler hızla ülke geneline yayıldı. Genel olarak barışçıl gösterilerde polisin yaygın bir şekilde göz yaşartıcı gaz, tazyikli su, plastik mermi kullanması ve göstericileri dövmesi tepkiyi artırdı. Polis şiddetine ve hükümetin tavrına yönelik düzenlenen gösterilerin yeniden polis şiddeti ve hükümet tarafından sert sözlerle karşılanması bu durumun birkaç hafta içinde ülke ve dünya geneline yayılmasına neden oldu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri de dahil olmak üzere birçok yetkilinin hükümeti şiddeti durdurmaya çağırmasına rağmen başbakan, eylemlerin devam etmesi durumunda daha sert müdahale edileceği tehdidinde bulundu.

Göstericilere yönelik şiddet devam ederken, haber yapmak amacıyla orada bulunan gazeteciler, yaralıları tedavi eden doktorlar ve savunma haklarını üstlenen avukatlar da gözaltına alındı ve keyfi bir şekilde kötü muamaleye maruz kaldı.

Ağustos ayının sonu itibariyle beş kişi ise hayatını kaybetti.İçişleri Bakanlığı 23 Haziran günü yaptığı açıklamada yaklaşık 4,900 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Yetkililerin bugüne kadar Gezi Parkı eylemlerine verdiği tepki birçok anlamda Türkiye’de uzun süredir devam eden insan hakları ihlallerinin bir uzantısı gibi görülebilir. Polis şiddeti kontrol edilmezken, barışçıl toplanma hakkı ihlal ediliyor, polis aşırı güç kullanımına devam ediyor ve meşru muhalif fikirlerin yargılanmasına devam ediliyor.

Bizler de Göttingen’deki Türkiyeli öğrenciler ve Türkiyeli yurttaşlar olarak Gezi Parkı eylemlerinin hemen akabinde önce kendi şehrimizde bir destek eylemi yaparak, sonra da düzenli aralıklarla bir araya gelerek Türkiye’nin geçtiği süreci konuştuk.

Şimdi bizden binlerce kilometre uzakta olan olayları sadece kendi aramızda konuşmayı değil sizlerle de paylaşmayı istiyoruz.

Konuşmacılar:

-Belit Onay (Yeşiller Eyalet Milletvekili)
-Süleyman Gürcan (ATIF Başkanı)
-Alper Taparlı (Gazeteci)

26 Ekim 2013 Cumartesi 19:00-22:00
Göttingen Üniversitesi
Merkez Kampüs ZHG 002 Amfisi

Anadolu Kültür Merkezi Göttingen e.V. & Akademİnisiyatif