Anasayfa , Avrupa , Berlin’in ‘devlet sırrı’ dediği Garê mi?

Berlin’in ‘devlet sırrı’ dediği Garê mi?

Haber Merkezi|23.02.2021|Sol Parti’nin peş peşe verdiği soru önergesine rağmen Hulusi Akar’ın Berlin’e yaptığı ziyaretin içeriğini açıklamayan Alman hükümeti son yanıtında bu kez “devlet sırrı” dedi.

2 Şubat 2021 günü Almanya’nın başkenti Berlin’e gelen Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile uzun bir görüşme gerçekleştirmişti. Hewlêr ve Bağdat’tan sonra Akar Berlin’i tercih ederken, muhalefetin sert sözlerle eleştirdiği görüşmenin öncesinde ve sonrasında her iki bakanın samimi pozlar vermesi dikkat çekti.

Sol Parti Die LİNKE, son birkaç haftadır Federal Meclis’e verdiği soru önerilerinde görüşmenin içeriğinin açıklanmasını istiyor. Geçtiğimiz hafta Sol Parti milletvekili Andrej Hunko’nun soru önerisine yanıt veren Savunma Bakanlığı sadece “Suriye ve Irak’taki durum görüşmenin konuları arasındaydı” demekle yetindi. Bunun üzerine Sol Parti grubunun bir başka parlamenteri Gökay Akbulut ise bu yanıtın yeterli olmadığını belirterek görüşmenin detaylarıyla açıklanmasını bir kez daha talep etti.

Garê sorusuna Türk diliyle yanıt!

Özellikle Garê saldırısına ilişkin Angela Merkel başkanlığındaki federal hükümetin görüşlerinin sorulduğu yeni önergeye bu kez Dışişleri Bakanlığı yanıt verdi. ANF’nin elinde bulunan yanıtta bakanlık, Birleşmiş Milletler’in ‘Meşru müdafaa hakkını’ içeren 51. maddesini ileri sürerek, Türk devletinin “Irak’ın sınırları” içindeki bölgelere bu temelde askeri harekatlar gerçekleştirdiğini savundu.

Dışişleri Bakanlığı devamla şu yanıtı verdi: “Türk Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı bilgilere göre Garê’de PKK’nin kamplarına yönelik bir askeri operasyon gerçekleşti. PKK de Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Federal Hükümet, Irak hükümetinin ‘Türkiye toprak bütünlüğümüze saygı göstersin’ açıklamalarını anlayışla karşıladığını belirtmişti. Türkiye’nin son askeri operasyonla uluslararası hukuku çiğnediğine dair Federal Hükümet’in elinde yeterli bilgi yok.”

Garê görüşmesi gizleniyor

Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer’in Hulusi Akar ile yaptığı görüşmenin içeriğini ise “devlet sırrı” diyerek açıklamadı.

Hükümetin verdiği yanıtı eleştiren Die LİNKE milletvekili Gökay Akbulut “Şayet görüşmede Garê saldırısı görüşülmemiş olsaydı, bu açıklanırdı. Ancak ısrarla açıklanmaması hükümetin bir şeyler gizlediğinin en açık gösterisidir” dedi.

Utanç verici

Daha önce Federal Meclis’e danışmanlık yapan Bilim Kurulu Heyeti’nin Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarla “uluslararası hukuku ihlal edildiği” yönündeki raporunu Akbulut, Alman hükümetinin “ihlal yok” açıklamasını “utanç verici” olarak nitelendirdi.

Kaynak:www.ozgurpolitika.com